Linkse oppositie wil de macht van de medicijnfabrikanten breken

De linkse oppositie wil de macht van de medicijnfabrikanten breken. Die kunnen nu nog te veel vragen voor hun medicijnen, vinden GroenLinks, SP en PvdA, en daarvan zijn patiënten de dupe zijn.

De drie partijen hebben een twintigtal plannen bedacht tegen ,,de uitwassen van de farmaceutische industrie'' en leggen die de Tweede Kamer en het kabinet voor. Ze willen onder andere fabrikanten eerder het recht geven door een ander uitgevonden medicijn te maken, zodat die sneller goedkoper wordt. Verder moet er een fonds komen voor onafhankelijk medisch onderzoek, dat zo niet de hand hoeft op te houden bij fabrikanten. Ook moet agressieve marketing worden tegengegaan, om te voorkomen dat artsen zich laten beïnvloeden.

GroenLinks, SP en PvdA willen verder een eind maken aan de geheimzinnigheid die rond onderhandelingen tussen kabinet en farmaceutische industrie hangt. Lopen onderhandelingen mis en houdt een medicijnfabrikant vast aan een te hoge prijs, dan moet de regering een patent aan de kant kunnen schuiven. Dan moet zij een andere fabrikant het recht geven om het medicijn te maken.

Vorige maand liep het getouwtrek over de prijs van een middel tegen taaislijmziekte hoog op. En volgende soortgelijke ruzies lijken alweer voor de deur te staan. Volgens de linkse oppositie is de macht van de fabrikanten te groot geworden en maken zij ,,monsterwinsten'' over de rug van patiënten.