Ruut Weissman over #MeToo: ‘Ineens ben ik een viespeuk’

Regisseur Ruut Weissman wijst beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van de hand. ,,Het is totaal niet aan de orde. Nul. Nog nooit gebeurd", aldus de voormalig artistiek directeur van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie zaterdag in een interview in Het Parool.`hoe het is? "Dat kan ik moeilijk uitleggen. Het meest moet ik denken aan dat mannetje in de film Monty Python and the Holy Grail. De soldaat wiens armen worden afgehakt en daarna ook nog eens zijn benen."

Begin deze maand ontbrak Ruut Weissman op de première van de musical Fiddler on the roof, nadat theatermakers hadden opgeroepen tot een boycot van de première. Als artistiek leider was van de Amsterdamse Theaterschool zou hij niet hebben ingegrepen toen toenmalig docent Jappe Claes aan de opleiding grensoverschrijdend gedrag vertoonde richting studenten. Ook zou Weissmann zelf relaties hebben gehad met verschillende studentes.

Over de relaties zegt hij dat ze er waren, maar plaats vonden in de jaren tachtig, toen er volgens hem een ,,ander klimaat" heerste. ,,Ik sprak onlangs met een actrice uit deze generatie en die grapte: 'Je had er de kolere in als je niet iets met een docent had'."

Recente beschuldigingen van seksuele intimidatie spreekt hij tegen. Zo publiceerde zangeres en celliste Michelle Courtens in oktober negatieve ervaringen met hem op haar Facebook-pagina, die zouden hebben plaatsgevonden in 2015.

"Ik zal tot mijn dood hiertegen moeten vechten. Dat vrees ik, maar dat zal ik doen. Ik herinner me dat Ramses Shaffy bij Barend en Van Dorp in de uitzending was, na een alcoholprobleem. Toen werd hem gevraagd hoe het was. Ramses antwoordde: 'Ik zou het niet weten.' Dat antwoord begrijp ik nu pas goed. Ik zou het eerlijk gezegd niet weten hoe ik eraan toe ben."