‘VS erkennen Jeruzalem als hoofdstad Israël’

De Verenigde Staten erkennen Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Die boodschap zal de Amerikaanse president Donald Trump woensdag bekendmaken, melden verschillende media op basis van medewerkers van het Witte Huis.

De Amerikaanse ambassade wordt van Tel Aviv verhuisd naar Jeruzalem. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opdracht gekregen om de verhuizing te plannen. Het hele proces zal mogelijk drie tot vier jaar in beslag nemen.

De medewerkers informeerden journalisten over de speech woensdag. Volgens een van de officials komt het besluit overeen met de ,,historische realiteit" van Jeruzalem als centrum van het Joodse geloof en met de ,,hedendaagse realiteit" als stad waar de Israelische regering zetelt.

Trump houdt woensdag een speech, waarin hij zijn besluit officieel bekendmaakt. Erkenning van Jeruzalem als hoofdstad zal tot veel ophef leiden in de Arabische wereld. Verschillende leiders waarschuwden Trump dat de verhuizing het vredesproces in gevaar kan brengen en de stabiliteit en veiligheid in het gebied kan bedreigen.

Israël beschouwt Jeruzalem als zijn hoofdstad maar de Palestijnen zien de stad ook als hun hoofdstad. Trump beloofde in zijn verkiezingscampagne dat hij de ambassade zou verhuizen.

Al tientallen jaren ijveren de VN ervoor dat de status van Jeruzalem in vredesonderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen wordt vastgesteld. Vrede zou gaan rusten op twee staten die naast elkaar leven, een Joodse en een Palestijnse. Oost-Jeruzalem zou dan hoofdstad van Palestina worden. Het Arabische Oost-Jeruzalem is sinds 1967 door Israël bezet.