Rijkswaterstaat: zeer gevaarlijk op de weg

Rijkswaterstaat waarschuwt voor zeer gevaarlijke rij-omstandigheden door de sneeuw en roept weggebruikers op om maandagmiddag en -avond niet de weg op te gaan als dat niet per se nodig is.

Mensen die nu op hun werk of een andere bestemming zijn en naar huis willen, krijgen van de dienst het advies de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Wie toch de auto in gaat doet er goed aan rijstijl en snelheid aan te passen aan de omstandigheden op de weg. ,,Dat betekent voorzichtig rijden, snelheid matigen, afstand houden en niet onnodig van rijstrook wisselen'', aldus Rijkswaterstaat. Die vraagt weggebruikers bovendien strooiwagens de ruimte te geven.

Het KNMI heeft voor het hele land code oranje afgegeven vanwege de sneeuw. Ook de komende nacht kan het overal glad worden door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten.

Rijkswaterstaat zet voor de gladheidsbestrijding al het beschikbare materieel en personeel in. Naast strooiwagens en sneeuwschuivers worden ook zogenoemde calamiteitenmachines gebruikt. Die bestrijden ijsplaten op de weg met een warme zoutoplossing.