'NAVO ging rode lijn over bij Poetin'

Samenleving
door anp
zondag, 07 januari 2018 om 22:45
navo ging rode lijn over bij poetin1515361683
Met het beloven van een NAVO-lidmaatschap aan Georgië en Oekraïne in 2008 duwde het bondgenootschap Rusland in een hoek. Het is niet verwonderlijk dat president Vladimir Poetin daarop een rode lijn trok en zijn beleid aanpaste. Dat zei voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer zondag in Nieuwsuur.
De actualiteitenrubriek bracht een portret van de Russische leider wegens de aankomende presidentsverkiezingen in het land in maart.
De snelle expansie richting het oosten door de NAVO werd door Poetin als een serieuze bedreiging opgevat, zegt De Hoop Scheffer nu. Terugkijkend vindt hij dat de NAVO de Russische gevoelens onderschat heeft, met name wat betreft de wens van de voormalige Amerikaanse president Bush om Georgië en Oekraïne lid te maken.
,,Hij zei tegen mij, nadat het communiqué was uitgekomen: mister secretary-general, this will not be. Dit gaat niet gebeuren." De oorlogen in Georgië in 2008 en Oekraïne 2014 houden volgens De Hoop Scheffer verband met de NAVO-aankondiging van toen.