VPRO betaalt bijna 2 ton aan journalist

Samenleving
door anp
maandag, 15 januari 2018 om 13:11
vpro betaalt bijna 2 ton aan journalist1516018567
De VPRO moet een ontslagvergoeding van bijna twee ton betalen aan Stefan Heijdendael, onderzoeksjournalist van het programma Argos. Volgens de kantonrechter in Utrecht staat vast dat de omroep ,,ernstig verwijtbaar'' heeft gehandeld in een arbeidsconflict over een onderzoek naar het beruchte fotorolletje van Srebrenica. Het vonnis kwam naar buiten via dagblad Trouw.
De VPRO laat in een reactie weten zich neer te leggen bij het vonnis. Beide partijen hadden volgens een woordvoerster vooraf afgesproken dat ze niet tegen de uitspraak in beroep zouden gaan.
De kwestie ging over een reconstructie die de journalist in 1998 maakte voor Argos over het mislukte fotorolletje met bewijzen van Bosnisch-Servische oorlogsmisdaden. Het radioprogramma nam toen niet alle conclusies van Heijdendael over en toen twintig jaar na Srebrenica een speciale uitzending werd gemaakt, wilde Heijdendael dat zijn bevindingen alsnog werden uitgezonden. Dat gebeurde wederom niet.
Volgens de rechter heeft de eindredacteur destijds onvoldoende beargumenteerd waarom de reconstructie niet werd meegenomen in de uitzending. Ook is de VPRO niet zorgvuldig met de kwestie omgegaan, luidt het vonnis.