Waarom het in Scandinavië helemaal niet zo fijn is

Kookboeken, zelfhulpboeken en woonmagazines, ze worden massaal gewijd aan het knusse Scandinavische leven. Maar is het werkelijk zo fijn om een deel van het jaar in het donker en bijna het hele jaar in de kou te leven?

Gezien de gelukslijstjes zou je denken van wel. Daarop staan de Scandinavische landen steevast bovenaan. Of komt dat omdat ze zoveel antidepressiva slikken, want ook op die lijst prijken ze op de eerste plaatsen? Hoe dan ook, hebben we een overdreven positief beeld van onze noorderburen. Sociaal psycholoog Anouk Smeekes heeft wel een verklaring: “We verlangen naar Scandinavië omdat het in onze ogen lijkt op het vroegere Nederland.”

Nostalgie
Ze stelde 400 Nederlanders de vraag: “Als u denkt aan het Nederland van vroeger, wat roept dan precies nostalgische gevoelens bij u op?” 36 procent noemde als antwoord: Het verlies van een simpele en overzichtelijke manier van leven met eenvoud, kleinschaligheid, minder materialisme. “Maar in Scandinavische landen hebben ze inmiddels net zo goed problemen met immigratie en ervaren mensen ook stress. We verlangen dus naar een niet-bestaand ideaalbeeld.”

Paradijs
Geluksprofessor Ruut Veenhoven zegt in Psychologie Magazine: “We negeren de negatieve zaken die in die landen spelen; de problemen in je eigen huis zie je nu eenmaal scherper dan bij de overburen.” Hij voegt daaraan toe: “We leven in ­Nederland langer en gelukkiger dan ooit. Als we ons dat meer realiseren, kunnen we misschien weer tevreden worden in ons paradijs.”

Hij legt uit dat we eigenlijk heel veel op Scandinaviërs lijken. “Dankzij onze individualistische culturen kunnen we het leven leiden dat bij ons past. Daarom zijn wij ook gelukkiger dan bijvoorbeeld de Fransen of de Japanners; zij moeten veel meer voldoen aan de normen van hun familie en groep en worden al vanaf de lagere school in een keurslijf geduwd. De psychologische vrijheid die we hebben, maakt dat ook hier geluk heel gewoon is.”

 

 

Bron(nen):   Psychologie Magazine