Gail ontdekt geheim van haar moeder: “Ze droeg zelfs in bed make-up en bleef altijd uit de zon”

De moeder van de Amerikaanse Gail Lukasik (71) heeft haar hele leven een groot geheim verborgen gehouden. De mysterieuze Alvera droeg zelfs in bed make-up en bleef altijd uit de zon. Waarom dat zo was, daar kwam dochter Gail pas achter toen ze zelf al op leeftijd was.

Make-up
Haar ouders leerden elkaar kennen in de Tweede Wereldoorlog, beschrijft ze in het boek dat ze over haar moeder schreef. “Alvera was een bloedmooie vrouw en mijn vader had in de Pacific gevochten, iets waar hij erg trots op was,” vertelt ze aan Today. “Ze was erg zorgvuldig met haar make-up. Ze droeg zelfs fond de teint in bed en dat vond ik wel wat raar. Ze kwam nooit in de zon, tenzij ze een grote hoed op had. En ze droeg ook bijna altijd handschoenen.”

Alvera vertelde altijd uitgebreid over haar eigen moeder, maar over haar vader zei ze niets. “Als ik vroeg wanneer hij geboren was of wanneer hij was gestorven, zei ze gewoon ‘oh, dat weet ik niet’ of ‘ik kan het me niet herinneren’. En nergens in huis was een foto van hem te vinden”, vertelt Gail.

Burgerlijke stand
Dus besloot ze in 1995 zelf op onderzoek uit te gaan in de burgerlijke stand van Louisiana. Daar vond ze al snel haar familieleden. “Het viel me op dat naast hun namen overal de letter ‘B’ stond en toen ik naar de header van de kolom ging, zag ik dat die letter de etniciteit aanduidde”, vertelt ze. “Waren ze zwart?” Vervolgens vroeg ze het geboortecertificaat van haar moeder op. Daarop stonden naast haar naam de letters ‘COL’. Dat staat voor ‘coloured’ of ‘gekleurd’.

Geheim
Pas twee jaar later confronteerde ze haar moeder met haar ontdekking. Eerst ontkende Alvera glashard. “Ik weet niet welk certificaat jij hebt, maar op dat van mij staat dat ik blank ben”, klonk het. Maar toen Gail nog meer bewijs toonde, bekende haar moeder. “Je moet me beloven dat je het aan niemand vertelt tot ik dood ben. Hoe kan ik anders mijn vrienden nog onder ogen komen?”

Zelfs haar eigen man wist niet dat ze een donkere huid had. “Voor zover ik weet, is mijn vader gestorven zonder haar geheim ooit te weten te komen”, vertelt Gail. “Hij was een openlijke racist. Hij was een man van zijn generatie en zijn opvoeding en hij hield zich niet in om commentaar te geven.”

Pas na de dood van haar moeder is Gail naar buiten getreden met het verhaal. Ze heeft familieleden van haar opa’s kant opgezocht en het boek White Like Her: My Family’s Story of Race and Racial Passing geschreven over haar moeder.

Bron(nen):   HLN