Kwart Zwitsers heeft wapen, toch zijn er nooit schietpartijen. Dit is de reden

In de Verenigde Staten is er elke dag wel een schietpartij, in Zwitserland dateert de laatste mass shooting van 2001. Toch heeft een op de vier Zwitsers een vuurwapen. Hoe kan het verschil met de VS zo groot zijn?

Amerika verwijst graag naar Zwitserland als het gaat om wapenwetgeving, maar die vlieger gaat niet op. Want ja, veel Zwitsers hebben een wapen, maar nee, ze gebruiken hem niet. De regels omtrent wapenbezit en -gebruik zijn vele malen strenger.

Ten eerste geldt de dienstplicht nog in Zwitserland en krijgen mannen tijdens hun militaire dienst allemaal een training zodat ze weten hoe ze met een wapen om moeten gaan. Na de militaire dienst mogen ze het wapen houden, mits ze daar een vergunning voor krijgen. En die krijg je niet zomaar.

Daar gaat een uitgebreide screening aan vooraf en alle wapenbezitters worden nauwkeurig geregistreerd. Mensen met een strafblad, alcohol- of drugsverslaving en mensen die ‘gevaarlijk gedrag vertonen’ worden direct uitgesloten van een vergunning. Bovendien moeten kopers bewijzen dat ze overweg kunnen met een wapen. Daarnaast is het in Zwitserland verboden om op straat een wapen te dragen.

Daaruit volgt dat meer dan 25 procent van de inwoners hun pistool of geweer enkel gebruikt voor militaire of politionele doeleinden. Dat geldt voor slechts vijf procent van de Amerikanen (laatste cijfers uit 2000). Tenslotte daalt het aantal wapens in Zwitserland sterk. Had in 2007 nog 46 procent van de Zwitsers een vuurwapen nu is dat nog een kwart. Ter vergelijking: tien jaar geleden had 89 procent van de Amerikanen een wapen.

Bron(nen):   HLN