EU klaar voor handelsoorlog met VS

De EU zal Amerikaanse landbouwproducten, staal en industriële producten met tegenheffingen treffen als president Donald Trump zijn dreiging met een handelsoorlog doorzet. Ook stapt Brussel in dat geval naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO), aldus EU-commissaris Cecilia Malmström (handel). De WTO kan een onderzoek instellen dat ertoe kan leiden dat de VS de heffingen moeten intrekken.

Trump heeft aangekondigd een globaal tarief van 25 procent op staalimporten en 10 procent op aluminium te zullen heffen. In Nederland dreigt Tata Steel in het bijzonder te worden getroffen. Volgens Malmström draait Trumps plan puur om protectionisme. ,,De overproductie van staal op de wereldmarkt wordt hiermee niet opgelost.'' Ze zei dat ,,duizenden banen in de EU worden bedreigd."

De beoogde Europese 'strafheffingen' vertegenwoordigen een waarde van 2,8 miljard euro, de schade die de EU volgens de Brusselse rekenmeesters zal oplopen. Op de lijst kunnen ook producten als Harley Davidson-motoren, jeans en bourbon terechtkomen.

Dialoog met Amerikaan

De Europese Commissie hoopt dat een handelsconflict met de VS nog kan worden vermeden door een dialoog met de Amerikanen. Tegelijk houdt ze contact met andere landen die het slachtoffer van de importheffingen kunnen worden om tegenmaatregelen internationaal te coördineren.

EU-president Donald Tusk stelt een speciaal handelsdebat voor op de volgende EU-top op 22 en 23 maart in Brussel. ,,Het doel daarvan moet helder zijn: de wereldhandel moet in stand gehouden worden. En als het nodig is beschermen we Europa tegen handelsverstoringen.''