Honderden Canadese artsen willen niet meer maar juist mínder loon

Al meer dan 700 Canadese artsen hebben een petitie getekend om hun loonsverhoging terug te draaien. Ze vinden dat het geld beter besteed kan worden aan het oplossen van de problemen in de zorg in Canada.

“Wij, de dokters in Quebec die in een sterke volksgezondheid geloven, zijn tegen de recente loonsverhogingen”, klinkt het. De Canadese overheid heeft de afgelopen jaren stevig bezuinigd op de gezondheidszorg en grote hervormingen doorgevoerd. Vooral het enorme tekort aan verpleegkundigen is een probleem. Dat werd pijnlijk duidelijk door een viraal bericht op Facebook van Émilie Ricard.

Ze plaatste een foto van zichzelf online waarop ze moest huilen. Tijdens een lange, zware nachtdienst was ze de enige verpleegkundige voor meer dan 70 patiënten. Ze zei dat ze zoveel stress had dat ze krampen kreeg en niet meer kon slapen. “Ik weet niet waar jij je informatie haalt”, richtte ze zich tot gezondheidsminister Gaétan Barrette, die de hervormingen succesvol noemde. “Maar het strookt niet met de realiteit.”

Ricard vertelt dat veel patiënten niet verschoond of gewassen werden omdat ze haar handen vol had met mensen met complicaties. Toen ze vroeg om extra hulp, werd ze uitgelachen. “Ik ben gebroken door mijn beroep, en ik ben beschaamd voor de armoede die in de sector heerst. Het gezondheidssysteem is ziek en stervende.”

De post van Ricard werd meer dan 55.000 keer gedeeld, en de petitie is er een gevolg van. “Het enige dat immuun lijkt te zijn voor de besparingen, is ons loon,” klinkt het nog. “Wat de minister ook zegt, we geloven dat er een manier is om alle middelen te herverdelen zodat de noden van de patiënt beantwoord worden zonder dat onze werknemers tot het einde worden gedreven.”

Bron(nen):   HLN