“Bizarre opvatting”: Veel kritiek op Schipholbaas die geen vrouw wil als opvolger

Een enkele vrouw in de Raad van Bestuur is prima, maar ze moeten niet de overhand krijgen, vindt Schiphol. Aftredende directeur van de luchthaven Jos Nijhuis heeft in de Volkskrant gezegd dat de voorkeur uitgaat naar een man, omdat er anders meer vrouwen dan mannen in de Raad zouden zitten. Daar kwam vanzelfsprekend een berg kritiek op.

Een Schipholwoordvoerder licht de uitspraak van Nijhuis toe: “Momenteel is de verhouding twee om twee. Schiphol streeft ernaar dat voor de balans zo te houden.” Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vindt het ‘een groot flauwekulverhaal’. Het staat Nijhuis vrij dit soort uitspraken te doen, aldus de minister, maar zij vindt het ‘een slecht verhaal’. “Er wordt nergens bezwaar gemaakt als er in een raad van bestuur meer mannen zitten dan vrouwen. Ik vind het echt onzin.”

“Zo is het wel genoeg met de vrouwtjes”, twittert PvdA-leider Lodewijk Asscher gekscherend. En D66-Kamerlid Jan Paternotte schrijft: “Wat een gekkigheid. Bijna 100 jaar lang meer mannen dan vrouwen in bestuur Schiphol, maar andersom mag niet.” Ook andere politici vinden de uitspraken belachelijk. VVD-prominent Annemarie Jorritsma spreekt van een ‘bizarre opvatting’.

Bron(nen):   De Volkskrant