Poetin wilde in 2014 vliegtuig neerschieten

De Russische president Vladimir Poetin beval in 2014 het neerschieten van een gekaapt Turks passagiersvliegtuig dat mogelijk gebruikt zou worden om bij de opening van de Winterspelen in Sotsji een aanslag te plegen.

Deze onthulling is te zien in een documentaire met de titel 'Poetin' die zondag via Russische sociale media is verspreid. De president vertelt daarin dat hij door veiligheidsofficials van de Winterspelen werd gewaarschuwd kort voordat de openingsceremonie van start ging.

,,Ik werd verteld dat een kaper van een vliegtuig met een bom aan boord wilde landen op de luchthaven van Sotsji. Na advies gevraagd te hebben kreeg ik te horen dat het in dit soort situaties gebruikelijk is dat het vliegtuig uit de lucht geschoten wordt,'' vertelde Poetin in de film.

Poetin hoefde die beslissing uiteindelijk niet te nemen omdat later bleek dat de kaper een dronken passagier was en er sprake was van vals alarm. Het ging om een toestel van de Turkse maatschappij Pegasus Airlines met 110 passagiers aan boord dat op weg was van Oekraïne naar Turkije.