Sociaal kredietsysteem: de griezelige manier waarop de Chinese staat burgers straft

Er wordt steeds meer bekend over het sociaal kredietsysteem in China dat in 2020 volledig moet zijn ingevoerd. Het wordt al getest onder miljoenen Chinezen, die gestraft worden om de gekste dingen.

Binnen dit systeem krijgt iedere Chinees een sociale score die hoger of lager wordt afhankelijk van zijn gedrag. Om die score te kunnen bepalen, houdt de overheid alles in de gaten, op straat met behulp van camera’s en online door surfgedrag te monitoren.

Plaats je fake news, rook je in een rookvrije zone of koop je te veel videogames dan is dat genoeg reden om punten kwijt te raken, laat staan dat je een rekening te laat betaalt of te hard rijdt. De Chinese staat is al begonnen met het straffen van mensen op basis van hun sociale score.

1. Reizen
Negen miljoen mensen met een lage scoren mochten geen vliegticket meer kopen voor een binnenlandse vlucht. Drie miljoen Chinezen konden geen eerste klas treinkaartje meer aanschaffen. Wat ze verkeerd hebben gedaan? Ze treuzelden te lang bij de gate, rookten waar het niet mocht of probeerden zonder geldig vervoersbewijs te reizen.

2. Internet
De staat kan mogelijk je internetverbinding vertragen of blokkeren als je bijvoorbeeld te veel computergames speelt, fake news verspreidt of je geld verspilt aan nutteloze aankopen, zo klinkt het.

3. Goede scholen
17 mensen die militaire dienst weigerden, kregen vorig jaar geen toegang tot hoger onderwijs of mochten hun studie niet meer voortzetten, meldt Beijing News. Mogelijk worden de kinderen van burgers met een lage sociale score in de toekomst ook geweigerd op dure privéscholen.

4. Banen
Chinezen met lage scores zouden geen kans meer maken op managementbanen bij staatsbedrijven en grote banken.

5. Hotels
Wie militaire dienst weigert, mag niet meer in sommige goede hotels verblijven. Mensen met hoge scores worden dan weer beloond doordat ze sneller toestemming krijgen om bijvoorbeeld naar Europa te reizen.

6. Zwarte lijst
Er staat al een prototype van een zwarte lijst online met daarop de namen van mensen en hun deels geblokte identiteitsnummer. De staat raadt bedrijven aan om op de lijst te kijken voor ze iemand aannemen of een contract geven. Advocaat Li Xiaolin, die in 2015 op de blacklist terecht kwam, ontdekte dat hij geen vliegticket meer kon kopen of creditcard kon aanvragen.

Bron(nen):   Business Insider