Vaders worden buitengesloten bij zorg voor kind

Hoe graag we de opvoeding ook gelijk willen verdelen tussen man en vrouw, het is voor veel mensen nog steeds wennen. Leraren, medewerkers van kinderdagverblijven en artsen, ze richten zich toch vooral op de moeder. Het ministerie van OCW en andere deskundigen willen dat graag anders.

“De moeders blijven het aanspreekpunt voor die professionals, terwijl het goed is voor de ontwikkeling van een kind als beide ouders betrokken zijn,” verklaart adviseur Karin Hoogeveen in het AD. Bij tienminutengesprekken richten leraren zich meestal tot de moeder. Als er hulp op school nodig is, wordt de moeder aangesproken.

“Vaders hebben soms het idee dat ze voor spek en bonen bij een gesprek zitten. Dat vergroot niet bepaald hun betrokkenheid bij de opvoeding,” constateert Louis Tavecchio, emeritus hoogleraar Pedagogiek. “Het is vaak zo dat deze instellingen eerst de moeder vragen of bellen en dan pas kijken naar de vader. Dat is geen goed voorbeeld voor de kinderen,” reageert een woordvoerder van het ministerie.

Consultatiebureau’s kijken al wel of ze spreekuren kunnen verschuiven naar de vroeg ochtend, avond of het weekend, zodat ook werkende ouders erbij kunnen zijn. Igor Ivakic, directeur van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ): “Het overgrote deel van de kinderen komt met moeder en soms ook grootmoeder, terwijl wij liefst beide ouders zien.”

 

Bron(nen):   AD