Waarom Noorse scholieren seks hebben op rotondes

In Noorwegen wordt het einde van de middelbare school niet gewoon gevierd met een examenfeestje, maar is het een weken durend festijn met allerhande vreemde rituelen en tradities. Dit jaar werd het de Noorse regering echter wat al te gek.

De maand nadat de middelbare scholieren het verlossende woord hebben gehoord, wordt de ‘Russ’ genoemd. De kinderen gaan de straat op, drinken zich een stuk in de kraag en rennen naakt rond. Een andere traditie is dat ze seks hebben op rotondes.

Het is niet helemaal duidelijk waarom ze het leuk vinden om tussen de rondrijdende auto’s de liefde te bedrijven, maar het gebeurt echt. Vermoedelijk heeft het te maken met de diverse challenges die op scholen zijn ontstaan.

De Noorse regering heeft nu een officieel statement uitgebracht waarin ze vriendelijk vraagt om een slaapkamer op te zoeken in plaats van een rotonde. De verkeersorganisatie van het land noemt het ‘ontzettend gevaarlijk’ om in het midden van een drukke weg op deze wijze het verkeer af te leiden.

Het overheidsbericht is getiteld ‘Nee tegen seks op rotondes’. “Iedereen begrijpt dat je het verkeer in gevaar brengt door op of in de buurt van rotondes te verblijven. Het is misschien niet zo gevaarlijk voor degenen zonder kleren, maar automobilisten kunnen enorm schrikken en helemaal vergeten dat ze aan het rijden zijn,” klinkt het.

De overheid maakt zich serieus zorgen. Het is namelijk niet het enige gevaarlijke gedrag. Elk jaar tijdens de ‘Russ’ rijden de studenten rond in busjes die in verschillende kleuren zijn geschilderd. Door de manier waarop ze rijden, zijn er al meerdere dodelijke ongelukken gebeurd.

Bron(nen):   The Independent