Japans parlementslid: “Single vrouwen zijn een last voor de staat”

Een parlementslid van de Japanse regeringspartij van premier Shinzo Abe heeft single vrouwen ‘een last voor de samenleving’ genoemd.

Kanji Kato zei tijdens een partijvergadering dat hij tijdens speeches op bruiloften het bruidspaar altijd aanraadt om ‘minstens drie kinderen te krijgen’. Kato zelf heeft zes kinderen en acht kleinkinderen. Als hij jonge vrouwen tegenkomt die niet van plan zijn te trouwen zegt hij tegen hen: “Als je niet trouwt, kun je geen kinderen krijgen en eindig je in een verzorgingstehuis dat wordt betaald met de belasting van de kinderen van andere mensen.”

De opmerking van Kato kwam daags nadat bekend werd dat Japan het laagste geboortecijfer ooit heeft. Ondanks financiële prikkels en andere stimulerende maatregelen worden er nog steeds veel te weinig kinderen geboren in het land van de rijzende zon. Van alle 32 landen met 40 miljoen inwoners of meer staat Japan laatste als het gaat om het aantal kinderen op het bevolkingstotaal.

De 72-jarige Kato is overigens niet de eerste Japanse politicus die stelt dat kinderen baren de belangrijkste taak van vrouwen is. In 2007 omschreef zorgminister Hakuo Yanagisawa vrouwen als ‘broedmachines’ en zei dat het hun maatschappelijke plicht was om het geboortecijfer op te krikken.

Bron(nen):   The Guardian