“Zes doden door hoge werkdruk in ziekenhuizen”

Niet alleen in Nederland kennen we personeelstekorten in de zorg, ook in België is de situatie ernstig. In een enquête gaf 70 procent van de verpleegkundigen aan al fouten te hebben gemaakt door de hoge werkdruk.

In 10 procent van de gevallen leidden de missers tot fysieke of psychische schade. Zes verpleegkundigen gaven toe dat er vanwege de hoge werkdruk iemand is overleden. Dat blijkt uit onderzoek van Vlaamse krant Het Laatste Nieuws onder 2.500 verpleegkundigen in Vlaanderen en Brussel. “In weekends, op feestdagen en ’s nachts gebeuren de meeste fouten”, klinkt het. “Dan is er steevast te weinig personeel om iedereen fatsoenlijk te verzorgen.”

Er rust een groot taboe op het maken van fouten. Zes op de tien verpleegkundigen durft er niet over te praten. Het maakt dat ze psychische klachten krijgen. Ze krijgen angst voor hun werk, slapen slecht of voelen zich depressief. De Vlaamse zorgminister Maggie de Block (Open VLD) schuift de schuld af: het zou enkel aan de vergrijzing liggen en niet aan de bezuinigingen die in België, net als in Nederland, de laatste jaren zijn doorgevoerd.

Bron(nen):   HLN