Birgit zit in een rolstoel: “Ze behandelen me alsof ik een raar schepsel ben”

Dagelijks wordt de 25-jarige Birgit Jongeling aangesproken, omdat ze in een rolstoel zit. En dat zijn lang niet altijd leuke opmerkingen, zo vertelt ze aan RTL Nieuws.

Toen ze met haar vriend Jense Gerrits naar het Bevrijdingsfestival in Utrecht ging, kreeg ze commentaar naar haar hoofd geslingerd als ‘kun je nog wel seks hebben?’ en ‘wat knap dat jij met haar verkering hebt’.

“Ik dacht: daar gaan we weer”, vertelt Birgit aan RTL. “Ze praten altijd tegen me alsof ik een of ander raar schepsel ben, of een mentale beperking heb. Dan moet ik me maar vereerd voelen dat ze met mij willen praten.” Vanwege chronische pijn door haar reuma kan ze niet te lang staan, waardoor ze sinds anderhalf jaar in een rolstoel naar buiten gaat.

De opmerkingen van wildvreemden irriteren ook Jense. Als een jongen voor haar op zijn knieën gaat zitten en haar blijft lastigvallen met onbeschofte vragen grijpt hij in. “Gast, waarom denk je dat zij zin heeft om te praten”, zegt hij. “Het enige wat die jongen terug zei was: dat maakt me niet uit, ík wil er toch over praten”, vertelt Birgit.

Jense reageert: “Ik voelde me heel kwaad en opgelaten. Ik was gewoon met mijn vriendin, die dan toevallig in een rolstoel zit, en dan wordt ze behandeld als een of andere attractie. Doe gewoon even normaal.”

Bron(nen):   RTL Nieuws