9 voedingsmiddelen die anders zijn dan ze lijken

De Keuringsdienst van Waarde heeft ons door de jaren heen veel over voedsel geleerd. En dan vooral wat er allemaal niet aan deugt. Business Insider zette een aantal bevindingen op een rij.

1. Zwarte olijven
Zwarte olijven zijn eigenlijk bewerkte groene olijven. Met een bijtende soda wordt de bittere smaak eruit gehaald waarna ze gaan roesten in een schuimbad, zodat ze zwart worden.

2. Vijgen
In alle vijgen zitten wespen. Dat komt doordat de wesp zijn vleugels verliest zodra hij de bloem van een vijg binnengaat. De wesp wordt overigens door een enzym in de vijg vernietigd.

3. Carpaccio
Carpaccio hoort te worden gemaakt van kogelbiefstuk of ossenhaas, maar meestal wordt er veel goedkoper rundvlees gebruikt.

4. Saffraan
Saffraan is peperduur. Uit een test bleek dan ook dat van de acht onderzochte zakjes er slechts vier echte saffraan bevatten. In de overige zakjes zat soms een heel ander kruid of het was een mix.

5. Kokoswater
In het westen is kokoswater al een tijdje hip en dus duur, terwijl het in de tropen gewoon wordt weggegooid. De bruine kokosnoot, die wij gebruiken voor kokoswater, is er goedkoop volksvoedsel dat soms gewoon op de grond blijft liggen als het van de boom valt.

6. Melk
Melk is melk, alleen de verpakking is anders. Dus koop altijd het goedkoopste merk.

7. Gin
Gezemel over welke soort gin het lekkerste is bij je tonic, gaat nergens over. In een fles gin zit soms maar 0,1 procent gin, de rest is voornamelijk industriële alcohol en water. De productiekosten zijn dan ook minder dan een euro.

8. Filet Americain
In een derde van de onderzochte broodjes filet americain zaten te veel bacteriën. In twintig procent van de gevallen bevatten de broodjes ook varkensvlees, terwijl er alleen rundvlees in hoort te zitten.

9. Zalmforel
Zalmforel bestaat niet. Het is gewoon forel die zijn hele leven speciaal voer krijgt om roze te worden.

Bron(nen):   Business Insider