Scheepswrak heeft schat van 14 miljard aan boord. Locatie is staatsgeheim

Op 8 juni 1708 zonk het Spaanse galjoen, de San José. Pas eeuwen later werd ‘de heilige graal der scheepswrakken’ teruggevonden. Nu komen de ontdekkers met meer details naar buiten: er blijk voor veertien miljard aan goud, zilver en smaragden aan boord te zijn.

Het waren de Britten die tijdens de Spaanse successieoorlog het galjoen voor de kust van Colombia tot zinken brachten. Het schip had drie masten, 62 kanonnen en 600 manschappen aan boord. Slechts een handjevol overleefde. Het schip was vol rijkdommen voor de Spaanse troon, nadat het handelsgoederen had afgeleverd in het Caraïbisch gebied.

Het wrak werd in 2015 teruggevonden op 600 meter diepte. Sinds die tijd is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de inhoud van het vergane schip. De waarde van de schat aan boord bedraagt vermoedelijk zo’n 14 miljard euro. Niet gek dus dat er een felle juridische strijd woedt tussen diverse landen en private bedrijven. Die is niet alleen financieel van aard, het schip heeft immers ook een belangrijke culturele en historische waarde.

UNESCO riep al op om het wrak nog niet commercieel te exploiteren en Colombia maakte plannen bekend om een museum te openen met de resten van het schip. Van wie de schat is op de bodem van de zee is nog onduidelijk. Reden waarom de exacte locatie nog altijd staatsgeheim is.

Bron(nen):   HLN