Belgische lijst zware beroepen: zelfs kleuterjuf mag eerder met pensioen

België heeft een belangrijke stap gezet als het gaat om de pensionering van mensen met zware beroepen. Het land komt met een lijst van beroepsgroepen die eerder met pensioen mogen. In Nederland zal zo’n lijst er waarschijnlijk nooit komen.

Gisteravond is er een akkoord gesloten over de overheidsberoepen die in de categorie ‘zwaar’ vallen. Opvallend is dat ook leerkrachten op de lijst staan. Verder gaat het om postbodes, treinpersoneel, militairen, politie, brandweer, vuilnisophalers, zorgpersoneel en beveiliging.

De lijst is gebaseerd op vier criteria, namelijk de zwaarte van het werk, onregelmatige uren, de veiligheidsrisico’s en de hoeveelheid stress. Arbeidsrechtadvocaat Jeannette Stam zou zo’n lijst in Nederland ook wel willen, vertelt ze aan Editie NL. “Bij ons is het nog niet gelukt en gaat het ook niet lukken. We zijn in Nederland veel te verdeeld over wat een zwaar beroep is.”

Zowel voor werknemer als werkgever zou zo’n lijst goed zijn, vindt Stam. “Als je bijvoorbeeld in de bouw werkt, kun je als je ouder wordt echt minder dan jongere collega’s.” En ze zegt: “Je kunt niet van werkgevers vragen om mensen die opgebrand en versleten zijn, in dienst te houden.”

Maar leerkrachten in de lijst opnemen vindt de advocaat te ver gaan. “Als je dit soort banen erin laat staan, dan is het hek van de dam. Dan kun je alle beroepen zwaar noemen.”

Bron(nen):   RTL Nieuws