Word je gelukkiger van emigreren naar de zon?

Tijdens deze zonnige periode zou je soms wensen dat het altijd zo blijft, maar dan zul je toch echt moeten emigreren. En of je daar nu gelukkiger van wordt?

Cultuur
Volgens de wetenschap in elk geval niet. Dat heeft niet per se met het weer te maken, maar vooral met alle andere omstandigheden. Werk, wonen, samen leven, in de file staan, dat verandert niet als je enkel in een ander land gaat wonen. Bovendien moet je wennen aan een nieuwe cultuur. “Het is niet zo dat je leven als geheel beter wordt van mooi weer”, zegt ‘geluksprofessor’ Ruut Veenhoven van de Erasmus Universiteit dan ook tegen de Volkskrant. “Maar goed weer beïnvloedt wel je stemming van het moment. En dat effect is vooral sterk bij weersverandering.” Juist die zonneschijn na de regen maakt ons gelukkig dus.

Emoties
Het weer is verder minder belangrijk dan je denkt. Dat komt omdat we niet zo goed zijn in wat psychologen ‘affective forecasting’ noemen: het voorspellen van onze eigen emoties. “Men overschat de negatieve én de positieve effecten die het weer kan hebben. Wie ‘s ochtends naar buiten kijkt en de zon zien schijnen, denkt misschien dat hij zich de hele dag geweldig gaat voelen, maar die gevoelens zijn bij het lezen van de krant tijdens je ontbijt alweer veranderd,” aldus sociaal psycholoog Paul van Lange. “Mensen weten zich nu eenmaal snel aan te passen. Dat zie je ook bij zaken als een lekke band of het winnen van de loterij: het geluksgevoel keert al vrij snel terug naar het oude niveau.”

Vrijheid
Wat maakt dan dat we zo gelukkig zijn als we op het strand van Spanje liggen of door de heuvels van Toscane lopen? Het is de vrijheid die we hebben op vakantie en de extra mogelijkheden die het mooie weer biedt plus de financiële middelen om er vol van te genieten. Dus ja, als je emigreert naar een warm land, veel vrijheid hebt, flexibel bent en voldoende geld hebt dan kan het je misschien wel gelukkiger maken. Maar het is nooit het weer op zich. Mensen in zonnige landen zijn ook niet gelukkiger dan mensen in regenachtige landen. Sterker nog, het is eerder andersom. En dat komt dan omdat Noord-Europeanen bijvoorbeeld meer geld te besteden hebben en meer vrijheid hebben door een individualistische cultuur.

 

Bron(nen):   De Volkskrant