Amsterdamse brandweer wil eigen commandant doodrijden

De Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap wordt door zijn eigen personeel met de dood bedreigd. Dat is het laatste nieuws uit de machtsstrijd binnen de Amsterdamse brandweer.

De Amsterdamse brandweer was een vrijgevochten bende waar het personeel de macht had en waar een machocultuur heerst van seksisme en racisme. Burgemeester Van der Laan wilde dat de stad weer het gezag terug kreeg en benoemde mannetjesputter Leen Schaap als puinruimer. Vooralsnog heeft hij niet gewonnen: de mannen doen nog steeds wat ze zelf willen en gaan tot het uiterste om Schaap weg te krijgen.

De situatie is zo ernstig dat Schaap onder bewaking staat, zeggen bronnen uit het politieteam dat hem beveiligt tegen AD en Parool.

 De politie heeft verschillende brandweerlieden verhoord. Volgens hen is er een geldinzamelingsactie gehouden om Schaap dood te laten rijden. Een andere bedreiging zou komen uit de hoek van een motorbende.

Op de doodsbedreigingen wil Leen Schaap zelf geen commentaar geven. Eind april zei hij tegen stadszender AT5: ,,Ik heb heel, heel veel stront over me heen gekregen de afgelopen jaren en krijg daar ook nog dagelijks mee te maken.”

Bron(nen):   AD