Vrouw die ongelukkig is met haar man mag niet scheiden van Britse rechter

Samenleving
donderdag, 26 juli 2018 om 10:12
welingelichtekringen header 1
Het is een moeilijke zaak voor de rechters. Zij zitten vast aan de wet die voorschrijft dat echtscheiding in deze situatie niet is toegestaan. Ze geven aan dat zij niet degenen zijn die de wetten maken. Het Britse ministerie van Justitie zegt te gaan onderzoeken of de wet kan worden gemoderniseerd, maar er wordt niet verwacht dat er snel iets verandert. [caption id="attachment_827004" align="alignleft" width="584"] PA Photos Ltd[/caption]
Een Britse vrouw, die wil scheiden van haar man omdat ze ongelukkig met hem is, krijgt geen toestemming van het hooggerechtshof. De zaak zorgt voor veel ophef aan de andere kant van het Kanaal.
De 68-jarige Tini Owens uit Worcestershire wil dat de rechter toestaat dat ze na veertig jaar huwelijk mag scheiden van haar man Hugh. Hij weigert mee te werken aan de echtbreuk.
Het hooggerechtshof geeft hem gelijk en heeft unaniem de echtscheiding verworpen. De ongelukkige vrouw moet nu in ieder geval tot 2020 getrouwd blijven met haar man. Volgens haar advocaat is ze er kapot van en 'kan ze niet verder met haar leven'.
Onder de huidige wet in Engeland en Wales kunnen mensen enkel van elkaar scheiden als er sprake is van overspel, onredelijk gedrag of als een van de twee is weggegaan. De enige manier om uit elkaar te gaan als een van de twee geen toestemming geeft, is door minstens vijf jaar lang apart van elkaar te leven.
En dat is in dit geval niet aan de orde. Mevrouw Owens overweegt al sinds 2012 om te scheiden, maar ze verliet het huis pas in 2015. De twee trouwden in 1978 en hebben twee kinderen.
Volgens haar gedraagt haar man zich zo vervelend dat er redelijkerwijs niet van haar kan worden verwacht dat ze met hem samenleeft. Meneer Owens is het daar niet mee eens. Hij insinueert dat zij een affaire had en verveeld was.
hh 80595428 584x877
Bron(nen): BBC