Buitenlandse studenten belanden in tentenkamp in Groningen

Buitenlandse studenten worden de dupe van de woningnood in Nederland. Er wordt misbruik van hen gemaakt, onder meer omdat ze de juiste kanalen niet weten.

“Er vinden ontzettend veel wanpraktijken plaats, internationale studenten worden uitgebuit”, zegt Geertje Hulzebos, bestuurslid van de Landelijke Studenten Vakbond, tegen het AD. “Dat is allemaal mogelijk door het grote tekort aan kamers.”

Dat tekort is niet zo gek: het aantal buitenlandse studenten is in vier jaar tijd verdubbeld, van 58.000 in 2013 naar 122.000 vorig jaar. Meestal zoeken ze vanuit hun thuisland een kamer, waardoor ze soms zonder bezichtiging al een contract ondertekenen.

“Ze hebben niet de keuze om géén kamer te vinden, dat maakt hun wanhoop zo groot”, zegt Hulzebos. Ook kennen ze hun rechten niet. Ze worden daardoor vaak afgescheept met kleine hokjes voor veel te hoge prijzen, rare contracten en ongure verhuurders.

Universiteiten hebben het eveneens zwaar met de grote toestroom van internationale studenten, die ze naar eigen zeggen moeilijk kunnen weigeren. Ze zijn naarstig op zoek naar woonruimte, maar de woningcorporaties zien geen oplossing meer. Reden voor universiteiten in Amsterdam en Utrecht om uit te wijken naar vakantieparken. In Groningen wordt zelfs een tentenkamp opgezet voor de studenten.

Bron(nen):   AD