Waarom miljoenen Chinezen ‘spiritueel Fins’ willen zijn

Een Finse cartoon van een sociaal onhandig poppetje is een gigantische hit in China. Er is zelfs een nieuw Chinees teken bedacht dat zoiets betekent als ‘spiritueel Fins’. Daarover schrijft The Guardian.

De strip slaat zo aan, omdat hij raakt aan een pijnlijk onderwerp in China, namelijk privacy. Persoonlijke ruimte is met 1,4 miljard Chinezen een schaars goed. Duwen en trekken om bijvoorbeeld een metro in te komen is in de vele miljoenensteden de normaalste zaak van de wereld. Privacy ligt ook politiek gevoelig. In de communistische heilstaat was er niet zoiets als privébezit of privéruimte en nog steeds is het een heikel onderwerp.

Het is dus opmerkelijk dat Matti, een sociaal onhandig Fins strippoppetje, zo’n beroemdheid is geworden op het Chinese internet. Mensen die zich hetzelfde voelen als hun Finse held noemen zich ‘jingfen’ oftewel ‘spiritueel Fins’. De term verwijst naar mensen die er niet van houden om sociaal te doen, net als de Finnen kennelijk, en die hun persoonlijke ruimte serieus nemen.

Matti’s verlegenheid, angst voor menigten en hekel aan small talk heeft een gevoelige snaar geraakt bij veel Chinezen. Ze lijken opgelucht dat hun behoefte aan privacy eindelijk begrepen wordt, al is het dan via een stripfiguurtje uit een land ergens ver van hen vandaan.

Op Chinese sociale media schrijven mensen onder meer: “Ik ben een jingfen, stoor me alsjeblieft niet als het niet nodig is.” En: “Finland is een paradijs voor mensen met sociale angststoornissen.” Een ander schrijft: “Herken je jezelf in Matti? Hij is verlegen en introvert. We zijn allemaal bang om alleen te zijn, maar we willen ook dat onze persoonlijke ruimte en privacy worden gerespecteerd.”

Bron(nen):   The Guardian