Journalisten Myanmar zeven jaar cel in

Een rechter in Myanmar heeft twee journalisten van persbureau Reuters, die sinds december vorig jaar vastzitten, veroordeeld tot zeven jaar celstraf. De twee journalisten, Wa Lone en Kyaw Soe Oo, werden ervan beschuldigd dat ze geheime overheidsdocumenten over troepenbewegingen hadden bemachtigd. De tijd sinds december 2017 dat ze in de cel zitten wordt van de zeven jaar celstraf in mindering gebracht.

De verslaggevers verklaarden voor de rechter dat twee politieagenten hun op 12 december de documenten hadden overhandigd in een restaurant in Yangon, kort voordat ze door andere agenten werden gearresteerd.

Volgens een politiefunctionaris was een van de twee journalisten ,,in de val gelokt", om hen te straffen voor hun berichtgeving over de moorden op Rohigya's. De journalisten deden op het moment van hun aanhouding onderzoek naar de moord op tien leden van de Rohingya-minderheid in deelstaat Rakhine.

Geen angst

,,Ik heb niets verkeerd gedaan. Ik geloof in recht, democratie en vrijheid", zei Wa Lone na de uitspraak. ,,Ik heb geen angst."

De Verenigde Naties, de Europese Unie en landen als de Verenigde Staten, Canada en Australië hadden bij de regering van Myanmar aangedrongen op vrijlating van de twee journalisten. ,,Vandaag is een treurige dag voor Myanmar, de journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo en de pers wereldwijd", reageerde Reuters-hoofdredacteur Stephen J. Adler.