6 Europese bestemmingen waar het lekker warm is in de winter

De regen tikt tegen het raam, de wind waait om het huis en dat gaat waarschijnlijk nog zeker een maand of vier zo door. Wat is er dan fijner om naar uit te kijken dan een heerlijke zonvakantie? Hoewel er in de Europese winter niet heel veel zonnige oorden zijn, hebben wij toch nog een paar plekjes gevonden, die niet te ver van huis zijn. 1. Malta Met meer dan 300 zondagen per jaar moet je wel heel veel pech hebben, wil je in de regen zitten op Malta. Het piepkleine eilandje onder Sicilië heeft behalve mooie stranden, die heerlijk rustig zijn in de winter, ook op cultureel gebied een heleboel te bieden. Zo is Valletta nog eventjes culturele hoofdstad van Europa en zijn er in de prachtige vestingstad tal van theatertjes, wijnbars en uitstekende restaurants te vinden, mocht je toch een regenachtige dag treffen. Verder is er ook voor de natuurliefhebber genoeg te beleven. Niets fijner dan met een lekker zonnetje langs de cliffs van zustereiland Gozo struinen om te eindigen in een idyllische baai met fijne mediterrane restaurantjes.
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Greta (@gretacicirello_) op

2. La Palma De mooiste van de Canarische Eilanden is een paradijs voor de wandelliefhebber. Loop door vulkanisch gebied, langs bananenplantages of door het bos en geniet van schitterende heuvels en uitzichten op zee. In de paar kleine stadjes die het eiland rijk is, kun je bovendien lekker eten. Nog meer dan op Malta is het er het hele jaar door mooi weer. De kans op zon is dus maximaal. Tip: neem de catamaran en vaar naar Tenerife. Daar heb je mooiere stranden en een indrukwekkende vulkaan om te beklimmen.
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Mathias Welz (@mathias_welz) op

3. Madeira Het Portugese Madeira wordt ook wel het bloemeneiland genoemd, vanwege de uitzinnige bloemenpracht waarmee het eiland is gezegend. Ook hiervoor geldt dat de wandelliefhebber aan zijn trekken komt. Er zijn talloze wandelroutes verspreid over het eiland. De temperatuur is op Madeira het hele jaar hetzelfde: het wordt er nooit echt heet en nooit echt koud. In de winter is het er nog zo'n 16 graden. Wel is het er duidelijk vochtiger dan op de Canarische Eilanden.
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Tali A (@_tali_a_) op

4. Athene Athene is met een gemiddelde jaartemperatuur van bijna 20 graden de warmste hoofdstad van Europa. Hoewel het in Malta warmer is in de winter, heb je in Athene ook veel kans op een prima weertje. En voor de cultuurliefhebber is Athene natuurlijk geweldig. De Griekse hoofdstad heeft de hoogste theaterdichtheid van de wereld en nergens vind je zoveel overblijfselen van de cultuur van de Oude Grieken. Bezoekjes aan het archeologisch museum en de Akropolis zijn een must, maar ook wie van lekker eten en drinken houdt, komt in leuke wijkjes als Gazi, Psiri, het toeristische Plaka en het alternatieve Exarchia zeker aan zijn trekken.
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Ivan ❤️👍🏻✈️🏃‍♂️⛷🌿🎣🐶🍻 (@ivansthlm) op

5. De Azoren De Azoren zijn prachtig, warm, maar nat. Dat heeft te maken met de ligging midden in de Atlantische Oceaan. Je moet dus een beetje geluk hebben, maar je zomerjas is altijd warm genoeg. De negen Portugese eilandjes bieden voor ieder wat wils. Op het hoofdeiland São Miguel zijn de kratermeren de moeite waard en kun je genieten van thermale baden. Ook vind je in hoofdstad Ponta Delgada verreweg het meeste leven in de brouwerij. De stad is vrij toeristisch dus er zijn veel restaurants en terrassen. Wie graag de drommen toeristen vermijdt, neemt snel een vliegtuig naar Faial, alwaar je je kunt onderdompelen in de stoere cultuur van zeilers en andere zeelui. Echt weg van de snelweg ben je als je een heel klein vliegtuigje neemt naar Flores. Er wonen slechts drieduizend mensen en het is het meest westelijke puntje van Europa. Er zijn hoge kliffen om over heen te wandelen, prachtige kratermeren en je vindt er vooral heel veel rust.
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Nordeste, São Miguel, Açores (@nordesteazores) op

6. Andalusië  Eigenlijk heeft de hele Spaanse zuidkust een heerlijk klimaat in de winter, zeker het deel dat gelegen is aan de Middellandse Zee. Niet voor niets is het een populaire plek voor Noord-Europese overwinteraars. Er valt nauwelijks regen, het blijft een graadje of zestien en de stranden zijn er breed. Meer landinwaarts vind je de prachtige steden Sevilla, Cordoba en Grenada en de bekende witte dorpen. Op een mooie dag kun je ook naar een van de nabij gelegen natuurparken rijden. Wie in de buurt van Almeria zit, is zo in de Sierra Nevada, maar de echte zonaanbidder zal zich het best vermaken in een van de vele badplaatsen. Je moet er wel van houden dat je omringd bent door andere Noord-Europese strandgangers, maar wat maakt het uit als je met een boekje op het strand ligt te bakken in de zon.
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door makiron (@mk_gram.x5) op