Blamage RTL: nieuwe jongens in de klas blijken acteurs

Grote ophef over RTL4. De zender heeft voor een tv-programma acteurs in een schoolklas geplaatst zonder dat de leerlingen en docenten daar weet van hadden. Ironisch genoeg ging het om een documentaireserie, die ‘een realistische inkijk moet bieden in het middelbare schoolleven’. De opnames zijn stilgelegd.

De leiding van het Christelijk Lyceum in Veenendaal was wel op de hoogte van de nepleerlingen, schrijft de Volkskrant. Ze gaven dat pas toe, nadat de echte leerlingen in de klas ontdekten dat de nieuwelingen fake profielen hadden op social media. “Leerlingen kwamen erachter dat hun nieuwe klasgenoten nepprofielen hadden op sociale media’, zegt een docent die anoniem wil blijven tegen de krant. “Vervolgens ontdekten docenten dat er niets over het schoolverleden van de nieuwe leerlingen bekend was. Er waren geen oude cijfers beschikbaar.”

Veel leerlingen vonden het niet prettig dat er mensen in de klas zaten die niet te vertrouwen waren. “Er is een sociaal onveilige situatie gecreëerd. Dat is onacceptabel,” aldus de leerkracht.

De school liet vorig jaar vlak voor de zomer weten aan ouders en leerlingen benaderd te zijn door Vincent TV Producties voor een documentaireserie. De school zei mee te willen werken, maar vertelde er niet bij akkoord te gaan met de komst van nepleerlingen.

Pas een week geleden werd de docenten medegedeeld dat er vijf nieuwe leerlingen zouden komen, die bewust door het productiebedrijf op de school werden geplaatst ‘om door de ogen van deze nieuwkomers het dagelijks leven op een middelbare school kunnen vastleggen’. Er werd nog steeds niet gezegd dat het om acteurs gaat.

Achteraf bleek het allemaal bij het Amerikaanse format te horen, legt RTL-woordvoerder Kim Koppenol uit. “Dat heet Undercover High. Mensen die zelf te kampen hebben gehad met problemen op school, zoals eetstoornissen of worstelingen met hun geaardheid, komen terug op school en leggen contact met leerlingen over die kwesties.” Aan het eind van de drie maanden durende opnameperiode volgt dan de grote onthulling dat het om nepleerlingen blijkt te gaan.

Vincent TV maakt ook populaire shows als Mr. Frank Visser doet uitspraak, Beau Five Days Inside en Steenrijk, Straatarm.

Bron(nen):   De Volkskrant