Manafort veroordeeld tot 47 maanden cel

Samenleving
door anp
vrijdag, 08 maart 2019 om 1:16
manafort veroordeeld tot 47 maanden cel1552004654
De voormalige campagnemanager van Donald Trump, Paul Manafort, is in de Amerikaanse staat Virginia veroordeeld tot een gevangenisstraf van 47 maanden.
Manafort is onder meer schuldig bevonden aan bank- en belastingfraude. Hij verdiende veel geld met lobbywerk voor pro-Russische krachten in Oekraïne en verstopte miljoenen dollars op buitenlandse bankrekeningen. Daardoor liep de Amerikaanse fiscus belastinginkomsten mis. Ook loog Manafort tegen banken om leningen los te peuteren.
De lobbyist stond in 2016 enkele maanden aan het hoofd van de Trump-campagne. Sinds de presidentsverkiezing hebben de autoriteiten vervolging ingesteld tegen meerdere voormalige medewerkers van de president. Het gaat onder meer om de gewezen Nationaal Veiligheidsadviseur Michael Flynn en advocaat Michael Cohen, een voormalige vertrouweling van Trump. Hij is in december veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar.
Kort voor de uitspraak vroeg Manafort vergiffenis aan de rechtbank omdat zijn leven zowel professioneel als financieel aan gruzelementen ligt. ,,Ik ben vernederd en beschaamd en dan druk ik me nog voorzichtig uit," aldus Manafort tegen rechter T.S. Ellis. De rechter wees dat verzoek af.
Manafort's enige hoop op vrijheid ligt nu in handen van de Amerikaanse president. Donald Trump zei in november 2018 tegen de New York Post dat hij een presidentieel pardon voor Manafort niet uitsluit. ,,De mogelijkheid van een pardon is niet van tafel," zei Trump toen tegen de krant.