‘Prins Bernhard wilde massa-executie’

Prins Bernhard heeft in WOII de prinses Irene Brigade opdracht gegeven om 200 Nederlandse SS'ers zonder enige vorm van proces te laten doodschieten. Dit blijkt uit een dagboek van kolonel P.L.G. Doorman. Het dagboek is vanavond te zien in EenVandaag. De 200 SS'ers waren in september door Amerikaanse troepen gevangen genomen in Hasselt, België. De prins, sinds 3 september 1944 bevelhebber van de Nederlandse Strijdkrachten, liet een week later weten hen te willen laten overdragen aan de Irene Brigade, die toen met de geallieerden aan het meevechten was in België. Dit alles met de bedoeling om ze de kogel te geven. Het originele handgeschreven dagboek van Doorman, die tijdens de oorlog Chef van de Staf van de Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten was, kwam naar boven bij onderzoek door de makers van de historische stripbiografie over prins Bernhard: 'Agent Orange'. Zij kregen het dagboek van een antiquair die het op de kop had getikt. Kolonel De Ruyter van Steveninck van de Irene Brigade weigerde de opdracht van de prins uit te voeren. 'We mogen met z'n allen van geluk spreken dat het niet gedaan is. Gewoon zonder proces 200 mensen neerschieten, dat kan natuurlijk niet, zelfs niet in tijden van oorlog', zegt oud NIOD-onderzoeker en Bernhard-kenner Gerard Aalders in EenVandaag.  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. knier

  Bernard was zelf een opportunistisch SS zwijn,welk beeld vakkundig door de oranje lakeien onder de tafel is geveegd.

  Let maar op;de komende jaren zullen er nog wel meer en ergere verhalen op duiken,die schijnheilige fasade is even hard aan het afbrokkelen als de oranjelikkers aan het uitsterven zijn.

 2. Jannie Ooms

  De vader van onze koningin, van onze toekomstige koning: een man die een staatsgreep voorbereidde in Indonesië, die zich verrijkte met steekpenningen en nu ook nog op een haar na schuldig was geweest aan massamoord.
  De man had niet alleen van zijn operette uniformen moeten worden ontdaan, maar hij had in de gevangenis moeten worden opgesloten.
  Leuke mensen, die Oranjes. Door God geroepen om over Nederland te heersen. Dat geloven we toch zeker niet meer?

 3. Dirk Zeeman

  Ja, dezelfde prins die de Telegraaf belde om steun te betuigen aan enkele AH-medewerkers die een al ontwapende winkeldief bleven schoppen, terwijl zelfs omstanders al hadden geroepen dat het nu toch echt te ver ging om met z’n allen een op de grond liggende man maar te blijven mishandelen.

 4. janssen

  O die Bernhard degene die van de wwf bossen geheime legerterreinen maakte voor steun aan de apartheid?

Reacties niet toegestaan