Aboutaleb: ‘Privacy beschermt criminelen’

Privacywetgeving en een tekort aan middelen in de strijd tegen zware of ondermijnende criminaliteit bemoeilijken de aanpak ervan. Dat zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb in twee interviews, met de NOS en de Telegraaf.

Sinds 25 mei vorig jaar is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht. Die regeltjes maken het lastig criminelen aan te pakken, aldus de burgemeester. ,,Ik mag nu over een persoon die betrokken is bij ondermijning en die vertrokken is naar Groningen niet de burgemeester van Groningen informeren en dat is natuurlijk bizar'', zegt hij tegen de NOS. ,,Ik begrijp alle overwegingen rond privacy, maar hier is privacy niet voor uitgevonden."

Aboutaleb zegt in De Telegraaf dat de verantwoordelijke minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) het vraagstuk kent. ,,Maar hij wil niet, zoals ik begrijp, dat we ons gedragen als een soort sheriff en op de stoel van justitie gaan zitten. Ik kan daar niet bij, want we werken juist samen met justitie en andere partners. Ik heb begrepen dat de minister de Raad van State over deze problematiek om advies gaat vragen. En daar zitten we nu.”