Moskeeschutter ‘wilde doorgaan met aanslagen’ om het blanke ras te redden

Hoofdverdachte Brenton Tarrant (op de foto mijn zijn vader), die dood en verderf zaaide in een tweetal moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) en 49 mensen doodde, was volgens de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern van plan een nog groter bloedbad aan te richten, alvorens hij werd opgepakt door de politie.

,,De dader was mobiel, er lagen nog twee andere vuurwapens in zijn auto. Het was duidelijk zijn bedoeling om door te gaan met zijn aanval," vertelde Ardern aan journalisten in Christchurch. Tarrant is beschuldigd van moord, hoewel Ardern eraan toevoegde dat meerdere beschuldigingen waarschijnlijk zijn.

,,Het is gruwelijk dat er jonge kinderen zijn meegesleurd in deze verschrikkelijke aanval", vervolgde de premier. Zaterdagmorgen werd bekend dat nog elf van de 39 gewonden in het ziekenhuis in kritieke toestand verkeerden,

Tarrant had een normale jeugd in een normaal gezin. Vermoedelijk is de vroege dood van zijn vader van invloed geweest. Hij ging daarna met een rugzak de wereld over. Eerst was hij nog enthousiast over de verschillen tussen mensen. In Pakistan was hij heel enthousiast over de mensen, de cultuur en het land. Toen hij in Europa was vonden net kort na elkaar aanslagen plaats gepleegd door extremistische moslims. Dat heeft hem vermoedelijk tot de conclusie gebracht dat het blanke ras, zijn ras, in gevaar is.