Boeing van Ethiopian Airlines vloog ‘ongebruikelijk snel’

De Boeing 737 MAX 8 die vorige week zondag verongelukte in Ethiopië vloog vlak na vertrek van de luchthaven van hoofdstad Addis Abeba ‘ongebruikelijk snel’. Dat zegt een Ethiopische ambtenaar die de opnames van de luchtverkeersleiding heeft gehoord.

Een van de piloten vroeg te mogen klimmen naar 14.000 voet, maar verdween op 10.800 voet van de radar, nadat hij een bocht naar rechts maakte om terug te keren. De piloot sprak verder van problemen met de controle over de vlucht. De bemanning meldde vlak daarna nog meer problemen en vroeg om snel te mogen stijgen. Al snel ontstond er paniek en riep de piloot ‘stop, stop’. De gezagvoerder klonk zeer angstig.

Getuigen verklaarden eerder al dat het vliegtuig een raar geluid maakte en dat er een sliert rook uit het toestel kwam. De piloot deed volgens hen pogingen om het vliegtuig nog omhoog te trekken, maar slaagde daar niet in. “Toen was er vuur en witte rook die vervolgens zwart werd’’, zei de 25-jarige Tamirat Abera tegen persbureau Reuters. Turn Buzuna, die op zo’n 300 meter van de crash woont, vertelde: “Iedereen zegt dat ze nog nooit zo’n geluid hebben gehoord van een vliegtuig. Het geluid van trillend metaal.”

De Boeing 737 MAX 8 van Ethiopian Airlines stortte vorige week zondag vlak na het opstijgen neer. Alle 157 inzittenden kwamen om het leven. De zwarte doos is succesvol uitgelezen, maar het onderzoek naar de oorzaak van de ramp zal nog maanden duren.

Bron(nen):   AD