Homogenezing ook in Nederland: “Doodeng vond ik het”

Journalist Ewout Genemans wilde een documentaire maken over homogenezing in de VS. Tot hij er achter kwam dat het in Nederland ook gebeurt.

“Dat verbaasde me enorm,” vertelt hij tegen RTL Nieuws. “We hebben niet eens maandenlang moeten onderduiken om het voor elkaar te krijgen, al na een paar gesprekken bleek het heel goed mogelijk.” Een acteur ging met verborgen camera bij verschillende kerken undercover en kreeg te maken met bizarre lichamelijke behandelingen en gebeden.

De dertigjarige Femke maakte het ook mee. Ze groeide op in een christelijke gemeenschap waar homoseksualiteit als zondig werd gezien. “Als er al over werd gesproken, was het in negatieve zin”, vertelt ze. “Het was slecht, vies, pervers. Je wordt echt gehersenspoeld. In zo’n homofobe omgeving word je zelf ook homofoob gemaakt. Ik was al geconditioneerd om slecht over homoseksualiteit te denken voordat ik mijn eigen geaardheid ontdekte.”

Femke werd op dertienjarige leeftijd verliefd op een meisje. De kerkelijk medewerker aan wie ze haar gevoelens vertelde, wilde haar ‘vrij bidden’. “Mijn gevoelens werden weggestuurd in de naam van Jezus. Er werd gebeden voor bescherming tegen de verleiding. Je mag niet twijfelen aan God, kreeg ik te horen. Je moet erin geloven dat hij jou hetero heeft gemaakt.” In die gesprekken vielen termen als ‘demonische invloeden’. “Doodeng vond ik het. Ik hoorde het trillend en met klamme handjes aan. Dat werd verklaard als een teken dat God met me bezig was en dat het Satan niet beviel. Ik dacht dat ik bezeten was.”

 

Jasper (32) was zo’n medewerker die voor zijn pinksterkerk degene was die luisterde naar homoseksuele jongeren. “Ze namen mij in vertrouwen en vroegen wat ze ermee aan moesten. Dan zei ik dat ze niet wisten wie ze waren en dat we hen daarmee konden helpen. Ik verwees hen door naar de voorganger. Het was heel dubbel. Je weet dat je iemand pijn doet en dat wil je niet, maar ik geloofde ook echt dat homoseksualiteit niet goed was en dat het te genezen was.”

Nu wil hij aan het grote publiek laten zien hoe het er werkelijk aan toegaat bij de pinkstergemeente. “Ze staan bekend als moderne, vrije kerken, met bands en shows. Maar juist in deze vrije bewegingen zijn ze hier heel erg streng in, achter gesloten deuren. Ze lopen er niet mee te koop, maar ze zijn wel zo. Ik denk dat het in élke pinksterkerk speelt.”

Bron(nen):   RTL Nieuws