Wereldwijd meer stress en woede, behalve in één regio

Het is treurig: overal op aarde nemen stress en woede toe. Maar liefst een derde van alle mensen is gestrest of boos. Ook zijn we steeds vaker bezorgd.

Dat concludeert onderzoeksbureau Gallup na onderzoek onder zo’n 150.000 mensen in ruim 140 landen. Hen werd gevraagd naar hun gevoelens de dag voorafgaand aan het onderzoek. Waren ze toen blij, gestrest, verdrietig of boos? In Tsjaad ervoeren mensen de meeste negatieve gevoelens. Zes op de tien had pijn en zorgen. Zeven tiende had moeite om het afgelopen jaar het eten te betalen. Nigeria, Sierra Leone, Irak en Iran staan verder in de top 5 van meest negatieve landen. Opmerkelijk: inwoners van bovengenoemde landen ervaren niet zoveel stress als mensen in bijvoorbeeld de VS of Canada. De Grieken zijn wereldwijd het meest gestrest. 59 procent zegt het leven stressvol te vinden.

Gek genoeg zijn het niet de Europese landen die het blijst zijn, maar vind je de top 5 van positieve landen in Midden-en Zuid-Amerika. In Paraguay zijn mensen het positiefst, gevolgd door Panama, Guatemala, Mexico en El Salvador. Gallup verklaart: deze culturen zijn het meest geneigd om te focussen op de positieve dingen in het leven. Inwoners van Latijns-Amerika geven hun land lang niet het hoogste cijfer, maar ze genieten en lachen wel het meest.

Hoe de Nederlanders scoren? Niet slecht. 87 procent zegt van de voorgaande dag te hebben genoten, terwijl 71 procent gemiddeld is. Wel kennen Nederlanders veel stress en zorgen: 30 procent ervoer stress, 8 procent boosheid, 18 procent verdriet, 21 procent pijn en 36 procent maakte zich zorgen.

Bron(nen):   RTL Nieuws