Piloot was bewusteloos en vloog 40 minuten door

Een piloot vloog 40 minuten lang door Australië terwijl hij bewusteloos was. Reden: hij had slecht geslapen en zijn ontbijt overgeslagen.

De man was net een kleine drie kwartier onder weg vanaf Port Augusta in het zuiden van Australië naar Parafield net buiten Adelaide toen hij besloot de automatische piloot aan te zetten.

De trainee had niet veel geslapen vanwege een verkoudheid. Het enige wat hij had gegeten was een chocoladereep, een energiedrankje en wat water. Hij deed solo een navigatievlucht toen hij op 1,7 kilometer hoogte hoofdpijn kreeg en de autopilot aanzette. “Vlak daarna raakte de piloot bewusteloos,” staat in een rapport van de Australische luchtvaartautoriteit.

De luchtverkeerscontrole deed meerdere pogingen om contact te krijgen met de vliegenier maar dat was tevergeefs. Een ander vliegtuig dat in de buurt vloog zag het toestel, dat op dat moment over water vloog ten zuidwesten van Adelaide. Die meldde dat de piloot weer bij bewustzijn was. Onder escorte van het andere toestel vloog de piloot terug naar Parafield.

Gelukkig was dit een trainingsvlucht, maar de luchtvaartschool gaat studenten nu wel beter instrueren om goed te slapen en te ontbijten voordat ze gaan vliegen.

Bron(nen):   The Independent