Heel verrassend: Dit is het minst feministische land ter wereld

Het is zo ongeveer de beste plaats op aarde om vrouw te zijn, de loonverschillen tussen man en vrouw zijn er klein, beide seksen hebben recht op verlof bij de geboorte van een kind en de vrouwen behoren tot de gelukkigste gepensioneerden ter wereld. En toch…ze noemen zichzelf geen feministen. We hebben het over de Denen.

Uit een wereldwijd onderzoek van het gerenommeerde onderzoeksbureau YouGov onder meer dan 25.000 mensen in 23 grote landen blijkt dat slechts een op de zes Denen zich feminist voelt. Daarmee is Denemarken het minst feministische land van de ontwikkelde wereld. Verder vond een derde van de Deense ondervraagden het prima als een man hen nafluit en 40 procent was het niet eens met de #MeToo-beweging.

 

Demonstreren
“Het is een moeilijke vraag. Wat is een moderne feminist?” reageert de 37-jarige accountant Helene Frost Hansen in The Guardian. “Ik wil niet gelijk zijn in elke zin van het woord.” Ook de 55-jarige bankmedewerker Charlotte Venvike zegt: “Het hangt er vanaf wat je bedoelt. Ik ben maar gewoon. Ik ga niet de straat op om te demonstreren.”

Volgens de data voelt een kwart van de Deense vrouwen zich feminist. Dat is in scherp contrast met buurland Zweden, waar bijna de helft van de vrouwen zich feminist noemt. Het is zelfs minder dan in landen als Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, die op het gebied van gendergelijkheid ver achter liggen op Denemarken.

Nafluiten
Sterker nog, Deense vrouwen worden liever nagefloten dan dat ze feminist worden genoemd. Een derde vindt een man die hen nafluit acceptabel. Dat is het hoogste percentage ter wereld op Nigeria na. “Het maakt mij niet uit, zolang het maar op een aardige manier gebeurt,” aldus Hansen. “Ik zie het zelfs als een compliment. Veel Deense vrouwen zeggen dat ze graag willen dat mannen meer op Zuid-Europeanen lijken en je vertellen hoe leuk je eruit ziet.”

De Deense communicatieprofessor Rikke Andreassen verklaart: “We hebben hier een cultuur waarin wat je zegt niet racistisch of seksistisch is als je het niet zo bedoelt. Je kunt een vrouw beetpakken, zolang het maar voor de grap is. Dan denken wij cultureel gezien dat het niet zo erg is.”

Bron(nen):   The Guardian