De twintiger stelt uit: eigen huis, vaste baan, kinderen, nog even niet

Twintigers schuiven veel belangrijke mijlpalen in het leven voor zich uit: ze studeren langer, nemen later een vaste baan en kopen nog veel later hun eerste huis dan tien jaar geleden. Ook kinderen en samenwonen worden uitgesteld.

Het grootste verschil ten opzichte van een tiental jaar geleden is de leeftijd waarop jongeren een vaste baan krijgen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2018 had de helft van de 27-jarigen een vaste baan. In 2008 was die baan er al op 24-jarige leeftijd. Deels komt dat doordat meer twintigers hoger onderwijs volgen en dus langer studeren.

Door de invoering van het leenstelsel blijven jongeren ook langer thuiswonen, wat weer tot gevolg heeft dat ze later een relatie krijgen en aan kinderen beginnen, aldus het CBS. Het eerste kind wordt bijna een half jaar later geboren dan tien jaar geleden.

De verschillen tussen hoog- en laagopgeleiden zijn behoorlijk groot. Een hoogopgeleide moeder is bijna 34 bij de komst van het eerste kind. Lageropgeleiden zijn net boven de 27 en middelbaar opgeleiden zijn ruim 30 jaar als ze hun eerste kind krijgen.

Bron(nen):   CBS