Vrijspraak voor oud-rechters Kalbfleisch en Westenberg in meineedzaak

De rechtbank in Utrecht heeft de oud-rechters Pieter Kalbflesich en Hans Westenberg vrijgesproken van meineed. Dat meldt de NOS. Volgens het OM hadden de twee in een getuigenverhoor over de zogeheten Chipsholzaak onder ede gelogen. Maar hiervoor was te weinig bewijs, oordeelde de rechtbank. Tegen de oud-rechters was een voorwaardelijke straf van vier maanden en 240 uur werkstraf geëist. De zaak tegen de twee oud-rechters draait om een verklaring van een voormalige griffier die zegt dat Westenberg op verzoek van Kalbfleisch een gunstig vonnis wees in de Chipshol-zaak. Vader en zoon Jan en Peter Poot van Chipshol hadden ruzie met zakenpartner Harry van Andel, een vriend van Kalbfleisch. Westenberg behandelde de zaak in 1996 en heeft volgens de griffier expres in het nadeel van Chipshol geoordeeld.
Tijdens een getuigenverhoor onder ede in 2010 en 2011 ontkenden beide rechters dat ze bevriend waren.  Ze stelden dat ze slechts goede collega's waren. Ook wordt Westenberg verdacht van het liegen over een telefoongesprek dat hij in de jaren '90 zou hebben gevoerd met de advocaat van Jan Poot.
De rijksrecherche deed twee jaar lang onderzoek in de zaak. Daarbij werden telefoons van de verdachten en hun exen afgeluisterd. Kalbfleisch reageerde opgelucht na de vrijspraak. 'Ik hoop dat hiermee definitief een einde komt aan deze voor mijn gezin en mij zeer belastende episode.' zei hij tegen de NOS.

Bron(nen):   NOS      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. doomdenker

  Zaakje stinkt aan alle kanten. De OM die één dag te laat een verzoek indient voor afluisteren in Zwitserland, waardoor het bewijs van schuld ongeldig wordt. Ik zou zeggen: de OM is ook corrupt. Zwakke journalisten hier in Nederland. Schaam me kapot.

  • KritischeMassa

   Het is werkelijk ongelofelijk inderdaad, compleet ongeloofwaardig, zeker met de Demminck’s en Tonino’s in het achterhoofd.

   Smerige criminele perverselingen zijn het, gatver…

   Zowel de politiek als justitie is compleet rot, het pus spuit eruit…

   (in antwoord op doomdenker)
 2. Glorix

  Als je die koppen ziet, weet je al genoeg. Het voor het leven benoemen van rechters moet per direct gestopt worden.

Reacties niet toegestaan