Uniek! Maandag is in New York niemand neergeschoten of gestoken

Geen nieuws is goed nieuws. Op maandag is geen enkele schiet-, hak-, of steekpartij gemeld bij de New York Police Department City. De wapenstilte kwam als een volkomen verrassing, want bij de NYPD had niemand er een verklaring voor. De commissaris van de politie noch andere bestuurders konden zich geen dag herinneren die eindigde met twee nullen. In 1990 zal het zeker nooit gebeurd zijn, want toen viel het recordaantal van 2245 moorden in de stad, volgens Tom Reppetto van de NYPD en schrijver van 'American Police, 1945-2012.' ‘Toen had je schietpartijen in overvloed,’ stelt Reppetto. ‘We woonden in een stad waar mensen bang waren om hun huis uit te gaan, waar baby's in badkuipen sliepen om niet door kogels getroffen te worden, en waar kleuterscholen de kinderen drilden: Als je een schot hoort, laat je op de grond vallen.' De wapenstilte op maandag was dan zeldzaam, Reppetto stelt dat de stad op weg is het jaar af te sluiten met iets meer dan 400 moorden. ‘Dat zijn de laagste cijfers sinds 1960,’ zegt hij. ‘Het is een bijna onmogelijke statistiek, maar de programma’s om criminaliteit terug te dringen hebben echt zoden aan de dijk gezet.’ Het moordcijfer is 23% gedaald: 472 vorig jaar, naar 366 dit jaar. Schietpartijen zijn met 10% gedaald , naar ongeveer 5 per dag (in 1994 waren dat er 14). Statistieken over geweld met steek- of hakwapens zijn niet beschikbaar, maar de politie monitoort dit nauwkeurig; hakpartijen (met kapmes: het zogenaamde ‘kappen’) wijzen op bendeactiviteit. Sinds het nieuwe fouilleerbeleid hebben meer criminelen een mes op zak, omdat op het dragen van een pistool een zwaardere straf staat.

Bron(nen):   NY Daily News      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. jmorika

    Deze cijfers kunnen niet kloppen. Er zouden dit jaar (tot nu toe) 366 moorden gepleegd zijn in (tot nu toe) plm 335 dagen. Dat is iets meer dan 1 per dag. Als je 366 knikkers at random verdeeld over 335 vazen dan zijn er tamelijk veel vazen met 1 knikker erin, maar er zijn ook nog tamelijk veel vazen met 2, 3 of misschien zelfs nog meer knikkers er in. Dat betekent onherroepelijk dat er ook tamelijk veel vazen moeten zijn met nul knikkers.

    Mijn gut feeling zegt dat ergens tussen de 25 en 35% van de vazen leeg zal blijven (oftewel, dat op 25 tot 35% van de dagen geen enkele moord gepleegd zal worden)

    Het is statistisch dan onmogelijk (praktisch gezien) dat de eerste waargenomen dag zonder een enkele moord pas eind november zal optreden.

Reacties niet toegestaan