Op de Mount Everest liggen meer dan 200 bevroren lichamen

Via het nieuws worden we er regelmatig op gewezen hoe gevaarlijk de beklimming van de Mount Everest kan zijn. Het Amerikaanse tijdschrift Smithsonian drukt de lezer nog eens met de neus op de tragische feiten. Op de bevroren hellingen van de berg liggen meer dan 200 doden. De meesten zijn goed geconserveerd door het ijs. Daardoor worden sommigen zelfs door klimmers gebruikt als oriëntatiepunt, zoals de Indiase klimmer ‘Green Boots’. Hij vroor dood in de buurt van een grot in 1996. Klimmers gebruiken zijn lichaam om te bepalen hoe ver ze zijn. In 2006 stopte de Engelse klimmer David Sharp bij dezelfde grot waar Green Boots lag. Sharp was verstijfd van de kou maar nog in leven. Zo’n 40 klimmers passeerden de grot in de veronderstelling dat het Green Boots was die daar lag. Toen iemand eindelijk Sharps zwakke gekreun hoorde, was het te laat om hem te redden. Op de website Altered Dimensions  staat een complete (macabere) galerij van bevroren Everest beklimmers.

Bron(nen):   Smithsonian magazine      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. The Final Countdown

  Hopelijk waren ze goed verzekerd. Het moet verboden worden.

  • Jannie Ooms

   Ik ga ervan uit dat de gemiddelde beklimmer van de Mt Everest is behept met een onbewuste doodswens. Ik zal ze niet tegenhouden hoor. Verzekerd zijn ze niet: dit soort risico’s valt niet te verzekeren.
   Verbieden? Hè ja, laten we dat doen. Goed voorstel hoor. Bij alle linkse hobbies kan een verbod op bergbeklimmen er nog wel bij.

   (in antwoord op The Final Countdown)
  • catchit64

   Waarom zou je het verbieden? Lang leve de lol al weet je als bergbeklimmer niet hoe lang dat leve zal zijn 😉

   (in antwoord op The Final Countdown)
 2. kletsmajoor

  Waarom mag dit wel en mag roken niet?

  • Jeffrey Pol

   Omdat je met roken ook de gezondheid van anderen schaadt, en met bergbeklimmen alleen je eigen leven. Daarbij zet roken het solidariteitsprincipe onder druk omdat rokers gemiddeld genomen meer aantal ongezonde levensjaren hebben dan niet-rokers. Tevreden?

   (in antwoord op kletsmajoor)
 3. Dead Silence

  Een studiegenoot en collega waren ook fervent bergbeklimmers. Eentje is van de rotsen gevallen, van de ander hebben ze alleen stukken teruggevonden na een val van meer dan 800 meter.

  • catchit64

   Jou visie op Extreme Sports is vast niet de meest positieve als je 2 vrienden verliest.

   (in antwoord op Dead Silence)
 4. janneke123

  Bizar dat ze de zichtbare lichamen zo laten liggen. Al die doden hebben toch ook familie en vrienden die afscheid willen nemen zou ik zeggen.

  • Jannie Ooms

   Wat is er nu, voor een bergbeklimmer, een mooier graf dan een ijzige berghelling? Voor eeuwig geconserveerd. Heel wat mooier dan een gat in de grond op de gemeentelijke begraafplaats. Toch?

   Het is dat het op mijn leeftijd zo’n gedoe is om nog te leren klimmen, anders zou ik zonder aarzelen richting Mount Everest reizen als het zover is dat ik afscheid moet nemen van mijn aardse bestaan.

   (in antwoord op janneke123)
   • janneke123

    Tja, zo kun je het ook zien. Waarschijnlijk ben ik wat te gevoelig en bij voorkeur ongeschikt voor dit soort avonturen.

    (in antwoord op Jannie Ooms)

Reacties niet toegestaan