Wethouder Andrée van Es: ‘Zwarte Piet heeft z’n langste tijd gehad’

De zwarte knecht van Sinterklaas heeft zijn langste tijd gehad. Althans, als het aan de Amsterdamse wethouder Andrée van Es (GroenLinks) ligt. 'Het Sinterklaasfeest is ooit begonnen zonder Zwarte Piet en het wordt tijd om ermee door te gaan zonder Zwarte Piet', zegt zij in een interview met Het Parool. Van Es, die o.a. integratie en inburgering in haar portefeuille heeft, is daarmee de eerste bestuurder die openlijk afstand neemt van het fenomeen dat onlosmakelijk verbonden lijkt met het Sinterklaasfeest. Als het aan haar ligt, wordt het een enkele roetveeg in plaats van een zwartgeschminkte gezicht. Dat is ook het voorstel van John Helsloot van het Meertens Instituut. Hij noemt Zwarte Piet 'in essentie een racistisch fenomeen.' Volgens hem staat het verschijnsel 'in de traditie van een oude opvatting dat een dienende rol donkergekleurde mensen nu eenmaal het beste past'. Helsloot wijst op de ratificatie door Nederland van de Conventie voor de bescherming van het immaterieel erfgoed. 'Een prachtige gelegenheid om afscheid te nemen van Zwarte Piet.'  

Bron(nen):   Het Parool      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Iets staat niet voor wat het vroeger was, iets staat voor wat het nu is.
  De enige die zwarte piet telkens in een racistisch daglicht stellen zijn de anti-zwarte pieters, die telkens weer benadrukken dat zwarte piet een dienende rol heeft.

  Maar goed, zeuren over zwarte piet is een mooie jaarlijkse traditie.

 2. André Somers

  Ik heb zomaar het vermoeden dat Zwarte Piet een langere toekomst heeft dan Andrée van Es.

 3. IwanovKapotjeplov

  Dat hele Sinterklaasfeest is suspect! Ga maar na, een katholieke priester die zich “kindervriend” noemt, dat kan toch eigenlijk tegenwoordig niet meer. En dan die liedjes: “De zak van Sinterklaas”, “Hij komt, hij komt, die goede ouwe Sint”, en als klap op de vuurpijl, “appeltjes van Oranje, pruimpjes aan de bomen, Sinterklaas gaat komen”…..

  😛

 4. janneke123

  Ach jeetje, het heeft even geduurd maar jawel hoor het het jaarlijkse gezeur is weer begonnen. Ga lekker op uw kamer zitten pratten wethouder van Es en verziek het volksfeestje niet met uw gezever.

 5. Jannie Ooms

  Ah…Andrée van Es.
  Waar om is het toch dat echt linkse mensen altijd het vermanende vingertje heffen en krampachtig proberen de wereld naar hun beeld te veranderen?

  Van Es neemt met haar statement afstand van de oerhollandse Zwarte Piet. Maar daarmee neemt ze ook afstand van het merendeel van de Nederlanders, die nog steeds met veel plezier het Sinterklaasfeest vieren en die traditie aan hun kinderen doorgeven.
  Ik neem hierbij afstand van Andrée van Es!

 6. catchit64

  Meneer of Mevrouw van Es (altijd lastig te zien) probeer eens te genieten van het leven, de tradities en het geluk van anderen.

 7. Vogelbeest

  Ah. Politiek correct linksch gaat ons weer eens vertellen wat we mogen denken…

 8. Dirk Zeeman

  Houdt dat gezeur over zwarte piet dan nooit op? Ik noem mezelf links, maar ik vind dat gezeur over Zwarte Piet gewoon kletskoek.

  @Janni Ooms: volgens mij is het niet typisch links om de wereld te willen veranderen naar je beeld. Als rechtse mensen klagen over wat er allemaal mis is in de maatschappij dan willen ze dus ook dingen veranderen. Heel veel dingen zelfs, volgens mij. Maar alleen de gewenste veranderingen van mensen waar jij het niet mee eens bent, vallen je op. Want daar erger je je aan.
  Iets willen veranderen aan het land waarin je leeft, dat is waar politiek over gaat.

 9. Linda van Heck

  Leg dat dan maar zelf uit aan de kinderen, van Es

 10. Karel Kritisch

  Van Es is een zeurpiet en een zielepiet.

 11. Bert Hilhorst

  Volgens mij heeft GL zijn langste tijd wel gehad.

 12. bierneus

  Hoe ziek moet je in je hoofd zijn om kinderen dit feest te willen ontnemen. Kennelijk is mevrouw van Es zo racistisch dat ze het verschil tussen een neger en een zwarte piet niet kan zijn. Mijn kinderen van 5 en 7 geloven heilig, maar hebben nooit de associatie gelegd…

  mevrouw van Es, u bent een paternalistisch racistisch wezen. Ga u schamen.

 13. Heldoppantoffels

  Wat een trutje cola! Schaf blanke vla dan ook af, witte chocolade. Napoleon zal zich vast ook in zijn graf omdraaien omdat zijn naam is gebruikt voor snoepgoed, laten we dat ook meteen verbieden.

  Firma Buys, ik wil de negerzoen terug!!!! Of zijn zij bang dat elke neger mij dan zal willen zoenen als ik hier om vraag?

 14. Peter

  Andree is een grote draaier.
  Nu “dweept” zij met het “koninklijk huis”.

Reacties niet toegestaan