KNVB niet gelukkig met actie van arbiter

De KNVB en de scheidsrechterscommissie nemen afstand van de actie, waarmee Serdar Gözübüyük trainer Robert Maaskant een bandje voorhield met daarop  het woord 'Respect'. 'Ik ben overtuigd van zijn goede bedoelingen maar eigen acties zijn niet nodig', meent Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal. Ook Dick van Egmond, baas van de arbiters, keurde de daad van de scheidsrechter in Groningen af. 'Het was niet handig. Het is ook niet de bedoeling dat scheidsrechters dit soort beslissingen in hun eentje nemen'. Gözübüyük fluit vanavond nog wel FC Dordrecht - AZ voor de beker. Hij is evenwel niet ingedeeld voor een wedstrijd in het weekeinde, waarin de eredivisie en eerste divisie het eerste deel van het seizoen afsluiten en waarna de winterstop intreedt. 'Ik snap dat één en één vaak twee is, maar dat is nu niet het geval', laat de KNVB weten. 'Er zit verder niets achter. We hebben elk weekend achttien wedstrijden, terwijl we meer dan achttien scheidsrechters hebben'. Toch lijkt het erop dat de KNVB de in opspraak geraakte scheidsrechter met opzet even in de luwte plaats. Hij is al aangewezen voor een bekerduel en zou daardoor vrij hebben in het weekeinde. Maar vier collega's fluiten zowel voor de beker als in de laatste ronde voor de winterstop. De KNVB vindt duidelijk dat de actie van Gözübüyük te ver is doorgeslagen. De voetbalbond belegt morgen een bijeenkomst met de clubs en scheidsrechters. Bedoeling is uitvoerig van gedachten te wisselen over de omgangsvormen in het profvoetbal. Daarnaast denkt Van Oostveen aan het herinvoeren van een ethische commissie. Hij wil dat idee voorleggen op de bijeenkomst. 'Je moet dat zien als een soort gedragscodecommissie, zoals we in de jaren negentig hadden', aldus Van Oostveen tegenover Voetbal International.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Ik vind het schandalig dat de KNVB zijn scheidsrechter zomaar laat vallen. Wat mij betreft was het tonen van het respectbandje aan Maaskant een prima actie!

 2. FritsB

  Volgende keer dan maar een rode kaart wegens onbeschoft optreden tegenover de scheidsrechter? Hebben de advocaten van de KNVB weer wat te doen.

  • RhodBerth

   De trainer was helemaal niet onbeschoft, hij had kritiek op de
   arbitrage, en terechte kritiek, blijkt uit de beelden. Hij zei: “Dat was
   een 100% overtreding”.

   Verbale kritiek uiten zonder schelden, etc. is de ultieme vorm van
   respect tonen bij meningsverschillen. Wat de trainer deed was niet fout
   maar juist goed.

   Het probleem is dat we nu keihard doorschieten en alle kritiek op de scheids ook ineens niet meer goed vinden. Nonsense. In een beschaafde maatschappij mag je kritiek hebben. En dit gewoon verwoorden is juist beschaafd. Het probleem met de vermoorde grensrechter is dat er fysiek geweld was. Hier is was niet eens sprake van verbaal geweld.

   (in antwoord op FritsB)
   • FritsB

    Mijn commentaar was ironisch. Maar voor het overige: als geschreeuwd protest van een speler niet geaccepteerd wordt, dan ook niet van de trainer. Die staat buiten de lijnen, al heeft hij 300x gelijk.

    (in antwoord op RhodBerth)
 3. janneke123

  Verbieden die achterlijke sport. Een veld vol hersenloze types daar kun je niks normaals van verwachten.

  • Erwin Kwakkel

   Wat een zinvolle bijdrage! Zelfs al zouden er alleen hersenloze types aan voetballen doen dan nog hebben deze mensen ook recht op hun sport.

   (in antwoord op janneke123)
 4. DickK

  Ik ben er trots op dat deze scheidsrechter die zelfingenomen blaaskaak van dat niet voetballende elftal terecht wijst. Laat Maaskant zelf eerst minder krachttermen gebruiken en meer presteren. Dat geldt ook voor de KNVB.

Reacties niet toegestaan