Direct geel bij protesteren in profvoetbal

Scheidsrechters in het betaalde voetbal moeten strenger optreden tegen protesterende spelers en scheidsrechters. Bij een protest in het veld volgt direct geel. Alleen de aanvoerder mag om opheldering vragen, maar op 'beheerste en respectvolle wijze'. De maatregelen gaan na de winterstop in, maar gelden niet voor het amateurvoetbal. Ook de trainers in het profvoetbal mogen niet meer (emotioneel) reageren op beslissingen van de arbitrage. Op de eerste overtreding staat een waarschuwing, een tweede betekent het wegsturen naar de tribune. De trainers mogen ook alleen maar in hun zogenoemde instructiezone spelers coachen. Deze regels bestaan al sinds 2007, maar volgens de KNVB is de gedragscode verslapt. Alle 36 clubs zijn nu verplicht de oude gedragscode opnieuw te ondertekenen en zich daar ook aan te conformeren. Het is evenzeer verboden in de media commentaar op de leiding te geven. De sancties moeten nog nader worden besproken. De KNVB belegde woensdag een bijeenkomst met afgevaardigden van clubs, spelers, trainers en scheidsrechters. Vandaag ondertekenden alle partijen het opgestelde handvest. De voetbalbond is van mening dat het profvoetbal een voorbeeldfunctie heeft en moet dat ook uitdragen. Voor de wedstrijd tegen FC Twente liet AZ-trainer Gertjan Verbeek weten dat hij niet zijn handtekening zal zetten onder de gedragscode. 'Zoals ze het nu stellen, is het weer onduidelijk. Zeg nou gewoon: protesteren is geel en kom niet met uitzonderingen'. De aanscherping van de regels is een gevolg van het tragische incident bij Buitenboys met grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De club uit Almere is teleurgesteld dat de maatregelen niet van toepassing zijn in het amateurvoetbal. Daar gaat het om aanzienlijk meer wedstrijden in een weekeinde, met veelal vrijwilligers als scheidsrechter.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Erwin Kwakkel

  “Alle 36 clubs zijn nu verplicht de oude gedragscode opnieuw te
  ondertekenen en zich daar ook aan te conformeren. Het is evenzeer
  verboden in de media commentaar op de leiding te geven.”

  Noord Korea is er niets bij 😉

  Ik vind dat het geweld tegen de grensrechter nu wel heel vaak gebruikt/misbruikt wordt. Klagen tegen een scheidsrechter zorgt er niet voor dat een stel Marokkanen uit Nieuw Sloten intrappen op een grensrechter.

 2. OldTimeReligion

  Blijkbaar heeft Putin Nederland ook al onder kontrole.
  Dit is gewoon misbruik maken van je macht KNVB.

  Respekt dwing je niet af. Die moet je verdienen.

  Ik woon vlak in de buurt bij die mafia organisatie.

 3. bierneus

  Dus het handhaven van bestaande regels wordt gezien als misbruik maken van macht…het voetbal, zijn spelers en de ‘fans’ zijn nog rotter dan ik al vreesde

  • Erwin Kwakkel

   Blijkbaar weinig ervaring met het voetbal. Bij het betaalde voetbal gaat het beter dan ooit. 10 jaar geleden kwamen de kankers en de oerwoudgeluiden je om de oren en nu zijn ze een zeldzaamheid geworden.

   En een verbod om je beklag in de media te doen? Dat is rot…

   (in antwoord op bierneus)

Reacties niet toegestaan