Ajax en PSV akkoord over BeNeLiga

In België is de discussie over een gezamenlijke voetbalcompetitie met Nederland weer opgelaaid. Roland Duchatelet, voorzitter van Standard Luik, eist zelfs de invoering binnen twee jaar. Lukt dat niet, dan dreigt hij met de club over te stappen naar Frankrijk. Duchatelet pleit voor een nieuwe competitie met twintig clubs, waarvan twaalf uit Nederland en acht uit België. Volgens hem is er geen andere keuze, omdat beide landen anders Europees nog verder wegkwijnen in de ongelijke concurrentieslag met de competities in Engeland, Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk en straks Rusland. 'Dat is een groot probleem. Het zou dom zijn om dat niet te willen inzien. De BeNeLiga is in dat opzicht een veelbelovende oplossing voor de beste clubs in België'. Naast Standard zijn Ajax, PSV, Anderlecht en Club Brugge al akkoord over deze gezamenlijke competitie. 'We moeten absoluut vermijden af te glijden naar het voorbeeld van Portugal, waar zes van de zestien clubs voor minder dan 3.000 toeschouwers spelen', waarschuwt Duchatelet. In België ijverde Michel Verschueren, oud-manager van Anderlecht, in het verleden herhaaldelijk voor het opstarten van een BeNeLiga. In Nederland toonde Harry van Raaij, toen voorzitter van PSV, zich een groot voorstander van het initiatief. De realisatie ketste eerder af op het verzet van de kleinere clubs in beide landen. De voorzitter van Standard Luik wil dat de oprichting nu binnen twee jaar doorgaat, anders stapt hij met de club over naar de Franse Ligue 1. Het dames-voetbal kent sinds dit seizoen een gezamenlijke competitie, met acht teams uit Nederland en acht uit België.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Lijkt me een prima idee.

 2. Erwin Kwakkel

  Voor België is dat inderdaad een uitkomst maar de Nederlandse competitie is op dit moment best nog wel interessant. Zowel boven- als onderin is het nog spannend, een beneliga zou best leuk zijn voor de topclubs maar het zou een (financiële) doodsteek zijn voor de kleinere clubs. Ik denk niet dat PEC, VVV, Willem II, Cercle, Beerschot of Waasland zitten te wachten op zo’n tweede klasse. Laat staan voor de clubs die nog een klasse lager zouden moeten spelen. Dat kan wel is het einde zijn voor Dordrecht, Cambuur, Sint-Truiden en KAS Eupen.

 3. "TisniX

  De doodsteek vor de nationale competities en veel van de huidige clubs die het al moeilijk hebben. Ik kan niet voor Belgie spreken maar er spelen bij ons in de eerste divisie al clubs die voor een 3000 toeschouwers spelen. je moet er niet aan denken als de wat kleinere clubs zoals mij eigen club NAC, maar ook onze buren als eniige seizoenshoogtepunt de wedstrijd tegen elkaar hebben (NAC – Willem II / Willem II – NAC) Als de heren een eigen competitie willen doen ze dat maar ipv die lompe CL die er alleen maar op gericht lijkt de zakken van een een klein clubje clubs te spekken.
  Iemasnd zich al afgevraagd hoe je een promotiedegradatie regeling zo regelt dat de verhouding NL/B clubs blijft zoals die nu omschreven word ??

  Maar het laatste woord zal wel niet aan de supporter zijn want als ik sommige managers hoor is alles belangrijk behalve de man op de tribune.

Reacties niet toegestaan