‘Armstrong kreeg uitleg over dopingcontroles’

USADA-voorzitter Travis Tygart heeft woensdag op de Amerikaanse televisie in het programma 60 Minuts Sports meer uitleg gegeven over het onderzoek dat leidde tot de levenslange schorsing van Lance Armstrong. Zo kreeg de Texaan volgens Tygart uitleg over de epo-test en was hij in 1999 al positief.

‘In 2010 heeft Martial Saugy, de baas van het laboratorium van Lausanne, me gezegd dat Armstrong in 2001 betrapt was in de Ronde van Zwitserland. De UCI heeft Saugy toen gevraagd om Armstrong en Johan Bruyneel uit te leggen hoe de epo-test werkte’, aldus de baas van het Amerikaans andtidopingagentschap. ‘Saugy bevestigde me dat hij op die vraag is ingegaan. Dat is toch ongepast en absoluut niet correct om een sporter uitleg te geven over de manier waarop hij aan een dopingcontrole kan ontsnappen.’

Ook bevestigde Tygart dat Armstrong in 1999 al epo gebruikte. ‘De 6 stalen bij Armstrongs eerste tourzege in 1999 bleken bij een controle in 2005 met de vernieuwde epo-test ‘gloeiend positief’.

Tijdens het onderzoek tegen Armstrong zou Tygart ook zijn bedreigd. ‘Ik heb zelfs moeten aanhoren dat ik met een kogel in mijn hoofd zou eindigen als ik niet zou stoppen. Het leek wel de maffia. De zaak is nu in handen van de FBI’.

Na het onderzoek van het USADA werd Armstrong levenslang geschorst, waarbij hij eveneens zijn 7 Tourzeges verloor. Op 17 januari is hij te gast in de show van tv-icoon Oprah Winfrey. Daarin zal hij voor het eerst reageren op de dopingaffaire.