Waarom Kiki Bertens stopt met Sluiter

Kiki Bertens heeft afscheid genomen van haar coach Raemon Sluiter. Hoewel Bertens dit jaar de vierde positie op de wereldranglijst bereikte, was ze toch niet langer tevreden over de aanpak van de Rotterdammer. Het lijkt erop dat een verschil in visie over het oplossen van haar mentale klachten op de baan de oorzaak is van de breuk.

De laatste acht weken ging de Wateringse zonder Sluiter op pad met enkel Elise Tamaëla aan haar zijde. De resultaten werden niet beter, het gevoel wel, zo zegt ze zelf. Vermoedelijk geeft Bertens toch de voorkeur aan de rustigere, kalme Tamaëla boven de wat strengere, directe Sluiter.

Bertens geldt als een emotionele speelster, die veel bezig is met de mentale aspecten van de sport. Ze heeft moeite om ontspannen te spelen en voelt zich vaak onzeker. Sluiter wilde daar wat aan doen door te praten en de hulp in te schakelen van een sportpsycholoog. Bertens wilde zich er door heen 'tennissen'. Eerder zei ze daar al over: "Raemon wil de diepte in, dat kost mij nu te veel energie. Ik wil de komende tijd gewoon vrijuit tennissen.”

Ze heeft een recordaantal van 81 enkelpartijen gespeeld om de WTA Finals te bereiken en dat lukte alleen doordat twee speelsters uitvielen. In de allerlaatste partij moest ze opgeven wegens oververmoeidheid. De resultaten zijn dus nog niet naar verwachting. Toch gaat ze op deze voet verder.

Op social media klonk een ietwat koel afscheid, waarin Bertens de trainer die haar groot heeft gemaakt kort bedankt. "Ik ben gegroeid als speelster en als persoon en had dit alles niet zonder hem kunnen bereiken," schrijft ze. Maar ook: "Ik voelde me de laatste periode ondanks alles sterk en denk dat het op dit moment in mijn carrière de beste keus is om het maximale eruit te halen."

Sluiter reageert op Twitter: "Er is een tijd van komen en gaan. Ik wil Kiki bedanken voor al het vertrouwen en het dag in dag uit keihard werken om beter en sterker te worden.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Hoi allemaal, het seizoen zit er nu echt op. Teleurstellend om het jaar te moeten eindigen met een opgave maar mijn lichaam wilde nu dan toch echt niet meer. Ik heb de laatste weken alles gegeven wat nog in me zat en ben trots op de grenzen die ik heb verlegd en de resultaten die ik nog heb kunnen boeken. Trots om weer in de top 10 van de wereld te mogen eindigen. Ik wil iedereen van mijn team, sponsoren, familie en vrienden bedanken voor alle support en steun! Helaas heb ik ook een moeilijke beslissing moeten maken en dat is dat Raemon en ik volgend jaar niet meer zullen samenwerken. Ik wil Rae bedanken voor de afgelopen 4 fantastisch jaren. Ik ben gegroeid als speelster en als persoon en had dit alles niet zonder hem kunnen bereiken. Nogmaals dank voor alles! Ik zal volgend jaar geen extra persoon toevoegen aan het team en ga dus verder met het huidige team. Ik voelde me de laatste periode ondanks alles sterk en denk dat het op dit moment in mijn carrière de beste keus is om het maximale eruit te halen. Ik heb er vertrouwen in dat als ik mezelf iedere dag probeer te verbeteren er nog veel moois gaat komen. Maar nu eerst, lekker op vakantie!! ....................................................................Hi everyone, now the season is officially over, and what a great year it was! I would like to thank my team, sponsors, family and friend for all there support! sometimes you also have to make tough decisions which you believe it would make you better. Next year I will not continue to work with raemon anymore. I would like to say thank you for everything you have done for me in the past 4 years. I have grown as a player and as a person. Without you this would have been impossible. Thank you for everything! Next year I will continue to work with Elise as my coach. But for now, holidays!!

Een bericht gedeeld door Kiki Bertens (@kikibertens) op