Van Gaal baalt van late gelijkmaker

Sport
woensdag, 06 februari 2013 om 23:19
welingelichtekringen header 1
Louis van Gaal baalde zichtbaar van de late gelijkmaker. De 1-1 van de Italiaan Verratti viel pas in blessuretijd. 'Het resultaat is zeer teleurstellend. We hebben zoveel meer kansen gekregen, zowel voor als na rust. We hebben onszelf niet beloond', treurde hij in de Amsterdam Arena. Volgens de bondscoach had het Nederlands elftal moeite met de omschakeling van de Italianen naar een andere tactiek. 'Ze gingen van 4-3-3 naar 4-4-2. Toen wisten we het niet meer. We kwamen in de slotfase een mannetje tekort op het middenveld. We gaven het daardoor zelf weg.' Van Gaal pakte de oefenwedstrijd aan met het jongste Oranje in bijna 100 jaar. De gemiddelde leeftijd bedroeg 22 jaar en 361 dagen. Tegen de Italianen liet de bondscoach drie debutanten aantreden: Daley Blind en Ola John bij de aftrap, en Jonathan de Guzman na de pauze. 'Clasie had last van de liezen. Daardoor kon ik De Guzman op zijn plaats laten debuteren. Gelukkig maar, want Clasie speelde goed, net als Maher op het middenveld', was Van Gaal vol lof over zijn jonkies. 'Als team hebben we heel goed gespeeld. In de Hollandse stijl. En zeer aantrekkelijk. Het was een zeer goede wedstrijd, op hoog niveau. Met de Italianen als een uitstekende tegenstander', analyseerde Van Gaal na afloop. Dank zij Jeremain Lens kwam Oranje in de 33ste minuut op voorsprong. 'We hadden genoeg kansen op 2-0. We hadden het moeten afmaken.' Het Nederlands elftal wisselde vier spelers, tegen zes bij de Italianen. Lens verving Robin van Persie in de tweede helft in de spits. 'Ik was in de gelegenheid hem op die positie in actie te zien. Ook hij is als spits een optie.' De bondscoach ging nog even in op de absentie van onder meer Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. 'Sneijder is mijn aanvoerder. Hij heeft daarmee meer krediet. Maar ook hij moet fit zijn. Dat geldt net zo goed voor Van der Vaart. Hij heeft na twee maanden blessureleed nog pas twee wedstrijden gespeeld.' Voor Arjen Robben maakte Van Gaal een uitzondering. Hoewel de Groningen bij zijn Duitse club veelal op de bank zit, mocht hij een helft meedoen in Amsterdam. 'Een heerlijke avond. Ik ben de bondscoach heel dankbaar dat hij zoveel vertrouwen in mij houdt', vertelde Robben, die nu hoopt op meer speeltijd bij Bayern München.